Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vecklar Blad ut sin fallskärm

Annons

Per Olof Blad är en av de sista kommunala förvaltningschefer som har ett förmånligt fallskärmsavtal. Det gör att han, då han för en månad sedan fyllde 60 år, kunde gå i förtid och få en pension som motsvarar 75 procent av hans lön tills han fyller 65 år. Det ger honom ungefär 26 000 i månaden.

P O Blad har jobbat över 30 år åt kommunen. 1973 kom han hit från Stockholm. Först blev han utredningssekreterare, sedan planeringssekreterare och därefter stadssekreterare.

- Ja, jag bytte rum och arbetsuppgifter i rådhuset flera gånger, säger han.

I början på 90-talet utsågs han till näringslivschef och därefter blev han förvaltningschef för en egen förvaltning där bara han var anställd. Det var EU Omvärld. Där har han hållit koll på vad som sker och hur det påverkar kommunen samt arbetat med projekt kopplade till EU-bidrag. Det var i samband med det jobbet han fick sitt fallskärmsavtal.

Enligt fallskärmsavtalen ska de löner som de gamla cheferna får om de får annat jobb samordnas med pensionen så att den minskas.

Men här har de flesta chefer som fick fallskärmar hittat ett kryphål för att slippa släppa ifrån sig pensionspengar. De bildar bolag och fonderar inkomsterna i det till de fyller 65 år. Därmed har de ingen inkomst och får full kommunal pension.

Det här är rena missbruket anser bland andra kommunalrådet Dan Westerberg. Han har gjort flera fruktlösa försök att komma åt det.

Men det här systemet tänker inte Per Olof Blad utnyttja.

- Var och en får svara för sig, men jag tänker inte göra så, säger han.

Om han någon gång framöver tänker starta någon egen verksamhet i mindre format blir det i form av en enskild firma.

- Jag ska vara som andra företagare och ta ut lön och betala skatt, säger han.

Men innan det blir aktuellt tänker han leva som en aktiv pensionär. Han har stuga både på Västkusten och i Idre som ska ses om. Sedan finns det både barn och barnbarn att umgås med. Och som den sportintresserade person han är tänker han ägna mycket tid åt cykling och framför allt tennis.

- Och jag funderar också på att börja läsa idéhistoria på högskolan, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons