Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar semifinal

Annons

Rönndalsskolan tog in poäng på snabbfrågorna, frågorna om hästar och på frågorna om Ryssland. När domare Anna Hedenmo meddelat slutpoängen rusade båda lagens klasskompisar fram och grattade, respektive tröstade.

- Ni var så duktiga!

Sandra Andersjöns från Rönndalsskolan torkar glädjetårar när hon kramar om sina kamrater.

Erika Backlund och Johan Eriksson blir överösta av kramar och ryggdunkningar.

- Hästfrågorna var bäst, tycker Erika Backlund.

Hon var den enda av de tävlande som kände igen vojlocken och bettet, vilket inte är så konstigt då hon regelbundet rider.

- Men tygfrågan var jättesvår!

Lagen fick 30 sekunder på sig att känna igen och namnge tre tygsorter: siden, manchester och sammet. Inget av lagen lyckades pricka in mer än ett rätt.

- Jag tyckte bäst om sportfrågorna, menar Johan Eriksson. Hästfrågorna var svårast.

Hur ska ni fira segern?

- Vi ska bowla med hela klassen!

- Vi hade ju tänkt att vinna, men vi vet inte vilka vi ska möta i semifinalen, fortsätter Erika på ett härligt självsäkert sätt.

Tävlingen började med sportfrågor, sedan gällde det att kunna synonymer till orden gigantisk och huldra. Efter det skulle ett av fyra verktyg bort. Av hammare, fogsvans, pensel och hyvel valde båda lagen bort penseln, "de övriga hör till snickeri", "de andra verktygen kan man slå sig på".

Snabbfrågorna gav Rönndalsskolan ledningen med 12-9. När det gällde att gissa namnet på en känd person som nynnar allsångslåtar inför sommaren och som slutat med både expeditioner och öråd prickade båda lagen rätt, liksom när det gällde att placera Sveriges tre nya partiledare. På det sista momentet var temat Ryssland och här gällde det att ha koll på bland annat Rysslands president, vilken stad som tidigare hette Leningrad och vilka färger flaggan har.

Rönndalsskolan slog Bockstensskolan med en poäng i Rysslandskunskap, vilket ledde fram till slutställningen 25-19.

Semifinalen sänds i SVT1 tis-dagen den 18 maj klockan 18.30.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons