Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vaktar de sin stad

Annons

Eskil Landenberg i Civilförsvarsföreningen berättar att vaktstyrka som ska bekämpa brottsligheten i Hedemora nu kommit igång.

Tillsammans med Företagarna, Köpmannaföreningen och de politiska partierna, utom socialdemokraterna som inte vill att deras medlemmar ska utsätta sig för de risker det kan föra med sig att vara med i vaktstyrkan, håller Civilförsvarsföreningen i organisationen av vaktstyrkan.

Ett 50-tal personer har hittills anmält sig till nattpatrullen. Eskil Landenberg hoppas att det ska bli ännu fler.

- Vi arbetar efter en modell där var och en är med i arbetet var femte vecka. Det finns också personer som stöttar verksamheten ekonomiskt. De som av olika anledningar inte kan vara med i bevakningsarbetet lämnar istället pengar till bensin.

- Förra gången som en vaktstyrka organiserades i Hedemora minskade brottsligheten. Det spred sig att folk var ute och bevakade nattetid. Vi är övertygade om att historien ska upprepa sig. De som gör sig skyldiga till brott ska veta att man kan vara observerad.

- Vi rapporterar omedelbart våra iakttagelser till polisen, säger Eskil Landenberg. Vi ska inte göra några egna ingripanden, så något medborgargarde är det inte frågan om. Här handlar det om att iaktta och sedan rapportera till polisen.

Eskil Landenberg är oroad över brottsutvecklingen i Hedemora. Framför allt de många bilinbrotten, men också det fortsatta klottret på fastigheterna i centrum bekymrar.

- Det här måste stoppas. Här handlar det om att föreningslivet, med kommunal uppbackning, ställer upp och värnar vår gemensamma egendom. När inte polisen har möjlighet att göra det arbete vi önskar är det nödvändigt att andra krafter bistår.

Gång på gång poängterar Eskil Landenberg att det inte handlar om att överta polisens arbete.

- Nej, vi ser det som att vi ökar skydds- och säkerhetsarbetet i Hedemora. Centrum blir säkrare att vistas i. Ett annat exempel är att våra patruller i ett tidigt skede kan upptäcka rökutveckling och därmed kanske kan vara med och förhindra storbränder. Det finns åtskilligt som är positivt med det arbete vi dragit igång.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons