Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vackrare än någonsin

Annons

Residenset på Åsgatan har byggts om sedan i julas och fått nya kök, badrum och ett gästrum i gamla tvättstugan. Dessutom är nyinredningen av representationsvåningen klar.

Den är länets ansikte utåt. Här sover kungen och drottningen när de är på besök, här mumsar rovdjurgruppen på lammstek och här snackar kommunalråden ihop sig, bland annat

- Här ska vi samla folk, säger landshövding Ingrid Dahlberg belåtet.

Hon påpekar att all arbetskraft har kommit från Dalarna och att de har gjort ett fantastisk jobb.

Carita Kull arbetar med bådadera som inredningsarkitekt och designer på Statens fastighetsverk, som äger residensen.

I 40 år stod tiden stilla på residensen. Uppsnyggningen tog fart när Björn Rosengren blev landshövding i Luleå och började klaga på det nersuttna. När kollegorna runt om i landet såg hur fint han fått det uppstod efterfrågan.

Turen kom till Falun 2002, och nu är det klart.

- Residenset i Falun håller internationell klass. Här är vackert och trivsamt, inte uppstyltat. Det gustavianska har tidlös skönhet. Stilen blir aldrig omodern, säger Carita Kull.

De ljusa rummen med sina väggmålningar har fått en ansiktslyftning. Carita Kull har renodlat den smak som utvecklades under 1780-90-talen när Gustav III regerade och huset var nytt. Gamla stilmöbler har åkt upp på vinden. Nu går allt i det gustavianska stilen, luftigt och blont.

Här finns sådant som Carita Kull rövat från andra residens, ett dussin stolar kommer från slottet i Örebro. Här finns också 30-40 föremål som Rune Bondjers lånat ut från Dalarnas museums förråd. Här finns nygjorda fönsterskärmar, pottskåp och annat från Nordåkers snickeri i Gagnef.

Själv har Kull formgivit många av de mattor som täcker parketten, inspirerade av dalmåleri, färgmatchade i gustavianskt blå, designade att passa till porslinet i matsalen.

Yttre skönhet i all ära, men magen ska ha sitt. Ett fungerande kök gör att husmor Anita Ljungberg nu kan laga maten själv när det är middagar, förr har det mest blivit catering.

- Det fanns bara ett och ett halvt kylskåp från 70-talet och en sned spis, säger Anita Ljungberg som redan har börjat ratta salamandergrillar, diskmaskiner och värmeskåp.

Hon sätter på fläkten för att vi ska få höra, kraftfull och kylande. Härligt en varm sommardag när spisen värmer.

Fotnot: Nyfiken? Alla ska få chansen att titta. I oktober blir det öppet hus för allmänheten, och igen i vinter.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons