Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu utreds skolform för barn med behov

Annons

Det behövs ett särskilt skolalternativ i Leksand för elever som har problem med skolan och i hemmet, tycker socialförvaltningen och bildningsförvaltningen i Leksand. En arbetsgrupp har utrett möjligheten att ordna en skola för barn med antingen psykosociala eller neuropsykiatriska problem, till exempel damp.

- Det handlar om en liten grupp elever som i dag inte får den hjälp de behöver, säger Tomas Nyhlén, avdelningschef på socialkontoret.

Utredarna föreslår att två stora lägenheter i Moskogen kan fungera som skollokaler. Där skulle eleverna få hjälp av lärare, socialpedagoger, en psykolog och en socionom.

Till en början skulle man börja i liten skala med några få barn i mellanstadieåldern.

Barnen skulle stanna högst två år i specialskolan och under tiden ha så mycket kontakt som möjligt med sin ordinarie klass. Avsikten är att gå tillbaks till vanliga skolan så småningom. En viktig del är också att familjen medverkar i behandlingen.

- Barnen och föräldrarna skulle få bättre hjälp. Personalen skulle ha rätt kompetens och det skulle erbjudas terapi, säger Tomas Nyhlén.

- Det skulle också ske i barnens närmiljö, säger han.

En annan fördel vore ett bättre samarbete mellan socialförvaltningen och bildningsförvaltningen som i dag jobbar var för sig.

Utredarna räknar med att inga nya pengar behövs, utan att de medel som i dag betalar elev- assistenter kan användas till personal på den nya skolan.

Men bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs (c) är tveksam till att det går.

- Man räknade med att många elev-assistenter är outbildade, men många är pedagoger och vi vill inte plocka bort dem, säger han.

Han ser dock positivt på förslaget och på onsdag ska utredningen presenteras på bildningsnämndens möte.

- Min uppfattning hittills är att nämnden verkar intresserad. Vi får jobba vidare med att hitta en lösning på finansieringen, säger Christer Swedhs.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons