Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu uppvärderas nattarbetet!

Annons

Landstinget Dalarna har ett nytt nattavtal som uppvärderar arbete under natt. Därmed har löftet från politiken uppfyllts. Avtalet är utformat som en arbetstidsförkortning, men för de flesta innebär det en ren löneförstärkning med det nya avtalet.

Avtalet är ett led i det hållbara arbetslivet. Nattarbete är påfrestande och att fler kan dela på nattarbete och att nattarbetstiden förkortas innebär en bättre arbetsmiljö. I avtalet premieras rotationsarbete, det vill säga att arbeta både dag och natt, vilket gör att fler kan dela på nattarbetet och i framtiden kan ständigt nattarbete tillhöra undantagen.

Avtalet har tillkommit genom att tidigare felaktiga tillägg och arbetstidsscheman tagits bort, samtidigt som landstinget direkt satsar ett antal miljoner kronor för att skapa det hållbara arbetslivet. Därmed investeras i den framtida rekryteringen och nattarbete kan utföras med hög kvalité.

Genomförandet av avtalet har varit en förtroendefråga mellan politik, verksamhetsledning och anställda.

Två års intensivt arbete med avtalet (inte utan konflikter) och sanera tillägg och arbetstidsmodeller samt skapa kontroll av kostnadsutveckling, kräver nu att avtalet genomförs utan dröjsmål, framförallt på lasaretten i Falun och Mora.

LARS-OVE HAGBERG (V) LANDSTINGSRÅD

LANDSTINGSRÅD

Mer läsning

Annons