Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tvingas hon sluta

Annons

Det var i måndags som den asylsökande mannen från Irak kom till Migrationsverket i Hedemora. Mannens vän, som också agerade tolk, bandade samtalet med sin mobiltelefon. Anledningen till besöket var att mannen behövde stöd i sitt boende eller hjälp att få en särskild bostad för blinda.

Enhetschefen Majvor Skoglund och en handläggare samtalar med mannen. Bandinspelningen visar att de båda är helt oförstående till den synskadade mannens begäran om hjälp. Tonen i samtalet är hård. Vid ett tillfälle säger Majvor Skoglund:

- Jag vill att du tittar på mig när jag pratar med dig.

Asylsökandens vän:

- Han säger "jag kan inte göra nåt själv. Jag måste få hjälp av andra människor. De måste laga mat, tvätta kläder, lära mig vad jag ska göra i livet".

Enhetschefen Migrationsverket:

- Hörrudu, nu är det väl så här... Är du ett litet barn eller en vuxen man?

- Och är du en vuxen man... så går du ut härifrån och klarar dig, för det vet jag att du kan.

- Och nu är inte vi din mamma och pappa heller - och definitivt inte din mamma som ska hjälpa dig. Du får klara dig själv.

Asylsökande mannen:

- Jag kan lika gärna ta livet av mig.

Majvor Skoglund:

- Du får göra som du vill, du får göra precis som du vill.

- Du måste i alla fall gå ut härifrån, nu kommer nästa besök.

Sedan tvingas mannen och hans vän ut från Migrationsverket.

Merit Wager, medborgarnas flyktingombudsman, kände till mannens situation och medverkade till att bandinspelningen blev offentlig.

- Han blev utslängd och fick vänta i kylan i två timmar, säger Merit Wager.

Mannen har skadat ögonen i Kuwait-kriget. Han genomgick en hornhinnetransplantation i Iran innan han kom till Sverige. Varken kyla eller stark hetta är bra för hans ögon, säger Merit Wager.

Inslaget i Svt fick Migrationsverkets ledning att agera. I går besökte Majvor Skoglunds chef Hedemora för att diskutera händelsen. Efter det har Majvor Skoglund fått lämna arbetet som enhetschef för Hedemora och Ludvika.

- Majvor Skoglund har tills vidare fått andra arbetsuppgifter. Det är med anledning av vad som sades i Rapport, säger Anna Wessel, chef för verksamhetsområde asyl och även ansvarig för verksamheten på enheterna i Hedemora och Ludvika.

Anna Wessel vill inte kommentera innehållet i bandinspelningen.

- Situationen som har inträffat måste utredas. Utredningen ska vara klar i januari.

Tidningen har sökt både Majvor Skoglund och Veronika Lindstrand Kant, Skoglunds närmaste chef, men utan framgång.

På torsdagen bad Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik alla asylsökande som känt eller känner sig kränkta om ursäkt. Vid en presskonferens i Norrköping presenterade hon i en plan för att höja den etiska nivån hos Migrationsverkets drygt 3 000 medarbetare.

Flera av åtgärderna har varit planerade sedan länge och långt innan de moraliska haverierna i Kristianstad, Solna och Hedemora blev kända utanför myndigheten. Till exempel ska asylsökande kunna vända sig till en sökandeombudsman inom Migrationsverket och dess etiska råd förstärks från och med februari.

Några planer på att avgå har Janna Valik inte trots att det yttersta ansvaret för skandalerna vilar på henne.

- Det är inte jag som bedömer förtroendet för mig. Mitt ansvar är att vi måste stärka vår verksamhet. Det viktigaste för mig nu, är att leda myndigheten mot de mål vi har, säger hon.

Fotnot: Citaten i artikeln är hämtade från Sveriges Television.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM TT

Mer läsning

Annons