Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tvingas Ericsson varsla personal

Annons

I går kom ännu ett storvarsel från Ericsson. 1 740 anställda varslades om uppsägning, de flesta i Stockholm, men också Falun fanns denna gång bland de orter som drabbats.

I går samlade platschef Nils Eriksson personalen på Ericsson Network Technologies i Falun för att informera dem:

- De var tagna av situationen. Det är klart att det här inte är någon trevlig uppgift, men det är inte så mycket vi kan göra åt det, säger han.

Så sent som i april såg Nils Eriksson ljusare på framtiden och sade till tidningen att fabrikens resurser var i balans:

- Tidigare i år hade vi förhoppningar om en annan utveckling, visst såg vi att det fanns risker men vi trodde på en starkare orderingång under hösten, säger han.

I stället har lågkonjunkturen fortsatt och fördjupats:

- Om man ska peka på något konkret för kraftkabelbranschen så är det att vi trodde den låga nivån inom byggmarknaden skulle gå upp. Så har det inte blivit, utan lågkonjunkturen håller i sig och vi måste därför anpassa oss till ett lägre läge.

Förra gången som Ericsson Network Technologies i Falun varslade anställda var i december 2001. 38 personer fick gå. Samtidigt lades också ett åtgärdspaket fram för att stimulera både produktutveckling, produktion och försäljning:

- Det har gett framgång på många sätt men vi är ännu inte färdiga med det, sådant tar tid. Den konjunktursvacka som vi befinner oss i är längre än någon kunnat förutse och det är det som stör oss nu.

Övriga orter där Ericsson varslat om uppsägning är förutom Falun och Stockholm: Göteborg, Borås, Hudiksvall och Karlskrona. Flertalet av de varslade är administrativ personal.

Det nya varslet ligger inom ramen för den neddragning på 7 000 anställda som Ericsson flaggade för tidigare i år. I telekomkrisens spår har Ericsson presenterat flera jättelika varsel för att få stopp på bolagets enorma förluster.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons