Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Tågkompaniet över trafiken

Annons

När det blev klart att Tågkompaniet blir ny tågoperatör i Bergslagen, i stället för SJ, fick 143 personer i Gävle och Borlänge erbjudande om att gå över till Tågkompaniet.

- 133 personer, ombordpersonal och lokförare, har tackat ja. Det gör att vi klarar av att bemanna våra tåg.

Under de senaste åren har tåg vid flera tillfällen ställts in både på grund av fordons- och lokförarbrist. Något som inte ska behöva inträffa nu, enligt Johansson.

- Det är klart att extrema händelser kan inträffa, men principiellt kan jag säga att detta inte ska behöva ske. Vi kommer hela tiden att följa utvecklingen och utbilda fler personer om det skulle krävas. Vi ska även kunna klara att planera för sådana konstigheter som semestrar, säger Johansson.

Tågkompaniet har också krävt och fått fler reservfordon.

- Dessutom har vi i Gävle en gammal motorvagn som är reserv för reserven. Vår ambition är att vi ska sluta gynna bussföretagen i regionen.

Johansson påpekar dock att han är ödmjuk inför uppgiften:

- När det handlar om sådan här public service så får man räkna med att många kunder har synpunkter, både positiva och negativa. Det gäller att lyssna till dessa synpunkter. Nätet som vi tar över är mycket omfattande, och tittar man på varje anslutning så är det som ett kopplingsschema till ett kärnkraftverk. Kanske har vi tänkt fel eller glömt något. Men då ändrar vi oss.

- Det här är det sjätte trafiksystemet som vi tar över sedan år 2000 och vi har inte misslyckats någon annanstans. Vi har ingen ambition att göra det här heller.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons