Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Dalarna över

Annons

- Det var ett bra försök och vi hann åstadkomma mycket för att hjälpa allmänheten på olika sätt, säger Mattias Svahn, som var med och grundade Internetombudsmannen. Han var också anställd som föreningsdirektör fram till januari 2001.

- Vårt arbete fortsätter om än i ny form, fortsätter Mattias Svahn.

Med hjälp av bland annat fyra miljoner kronor från Näringsdepartementet, skulle projektet Internetombudsmannen få luft under vingarna och efter två år klara sig utan nya stödpengar.

Så var det tänkt i maj 1999 när verksamheten drog i gång mitt i den stora dot.com-hysterin. Målet var att bli allmänhetens röst i Internetvärlden. Etik, juridik och råd i olika sammanhang var huvudinriktningen. Internetombudsmannen etablerade sig som remissorgan, höll offentliga möten och deltog i debatter. Landets då 900 e-handelssidor registrerade på gula sidorna gicks igenom och arbetet med att etablera en ''kvalitetsstämpel'' för e-handeln igångsattes.

Men luften gick ur branschen.

- Hade krisen dröjt ett halvår till hade vi kanske hunnit få i gång ''kvalitetsstämpeln'', som i dag finns i flera andra länder, konstaterar Mattias Svahn.

- Flera av de som stödde oss har i stället gått i konkurs under 2001, säger Mattias Svahn.

Att hitta nya sponsorer eller inkomstkällor misslyckades och i december förra året var regeringspengarna slut. Stadgarna ändrades och sedan en månad drivs Internetombudsmannen av föreningen Big CS, en studentorganisation vid Högskolan i Dalarna.

- Vi har inte ändrat målinriktning. Vi vill bli en etablerad problemlösare för allmänheten, säger Johanna Stenberg, styrelseledamot i den nya styrelsen.

Nu har IO inte längre en heltidsanställd föreningsdirektör, men väl ett 10-tal teknikstuderande som på fritid bygger upp Internetombudsmannens hemsida igen och svarar på frågor. Behovet av en Internetombudsman finns, även om den ursprungliga organisationen inte överlevde dot.com döden.

- Det är en helt ideell verksamhet och vi har knutit till oss experter av olika slag, jurister, tekniker och andra som behövs, säger Johanna Stenberg.

Vid sidan av att svara på frågor från allmänheten satsar man på nya projekt, antihacksatsning och säkerhetsfrågor står högt på dagordningen.

ANDERS LIGNELL/TT

Mer läsning

Annons