Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu synas skolorna

Annons

I går kom Skolverkets utbildningsinspektion till Borlänge.

Först ut att granskas var Nygårdsskolan.

Under två dagar ska undervisningsrådet Per-Olof Artberg och experten Lars-Göran Petterson vara på skolan för att prata med lärare, rektor och elever.

Något som välkomnas av rektorn Jonny Månsson.

- Jag tycker det här är spännande och intressant. Det ska bli kul att se var vi står jämfört med övriga skolor i Sverige, säger han.

På tisdagsförmiddagen hade klass 4-5C mattelektion. Det var knäpptyst i klassrummet. Det enda som hördes var viskningarna när Lars-Göran Börjesson pratade med eleven Aron Ekman.

- Vad gjorde ni på rasten? frågade han Aron.

Aron berättade och visade också hur han arbetar i sin mattebok. Att de olika färgerna i boken står för olika svårighetsgrader.

- Du förklarar bra, Aron, berömde inspektören.

Han gick vidare runt till de andra eleverna och småpratade.

- När vi är med barnen i klassrummen tittar vi på helheten. Miljön i klassrummet och vad det finns för resurser. Kontakten mellan barn och lärare och barnens inflytande, berättar Lars-Göran Börjesson.

Under tisdagen hade han och kollegan även intervjuer med en elevgrupp och en lärargrupp. På kvällen var det några utvalda föräldrars tur att intervjuas.

Borlänge är den första kommunen i länet som får sin skolverksamhet granskad. Sammanlagt 17 kommuner ska få besök av Skolverket under våren.

Bland annat tittar man på lärarsituationen, miljön och de ekonomiska förutsättningarna.

Inspektionerna av landets skolor började redan förra året och kommer att ta cirka sex år.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons