Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu synas Orsas äldrevård

Annons

Demensavdelningen på Lillåhem ska avvecklas och de som bor där ska flyttas till Orsagården. Länsstyrelsen konstaterar att det är mycket turbulens på Lillåhem. Några anställda mår dåligt och mycket tid går åt till att hantera förändringarna.

De som bor där har stora behov. Personalen hinner med de grundläggande behoven men de sociala behoven blir åsidosatta. På grund av tidsbrist hinner vårdpersonalen inte med träningsprogram och rehabiliteringsåtgärder.

Eftersom demensavdelningar flyttats från Lillåhem till Orsagården har personer som bott på Orsagården flyttats till Lillåhem. På Orsagården finns fem avdelningar med 53 lägenheter och dagverksamhet.

Länsstyrelsen konstaterar att det är vanligt med fallolyckor på Vargtass, den avdelning som granskats, både bland personal och gamla. Golven är hala och detta har uppmärksammats i nio år utan att åtgärder vidtagits.

Inom hemtjänsten arbetar 65 personer med att hjälpa 116 pensionärer, personalen svarar på de cirka 100 trygghetslarm som finns i kommunen.

Länsstyrelsen noterar att de som anlitar hemtjänsten är trygga och litar på att de får mer hjälp om de skulle behöva det.

Dock konstateras att det saknas en riktig hantering av klagomål. Nu är de som klagar på någonting utlämnade till personalens kunskap och godtycke, det kan vara så att enskildas begäran om att få komma ut betraktas som klagomål.

- Det är en brist att de enskilda saknar inflytande, de har vant sig vid att vänta, skriver länsstyrelsen.

De ansvariga på Orsa kommun får nu behandla rapporten och sedan föreslå hur bristerna ska åtgärdas.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons