Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stundar Gyllene Tider

Annons

Intresset för konserten har varit enormt. 20 000 biljetter har sålts, vilket betyder slutsålt.

- Vi hade lätt kunnat sälja 5 000 biljetter till, men vi måste sätta stopp vid 20 000 för att vi ska kunna klara av detta jättelika arrangemang, förklarar evenemangschef Tomas Andersson och Lugnetchefen Hans Koij.

För Falun är konserten den största artisthändelsen någonsin, bara VM på skidor kan skryta med större publik under en dag.

- Vi är glada och lite stolta att ha en anläggning som klarar ett så stort arrangemang, säger Tomas Andersson.

Arrangemanget betyder också en hel del för näringslivet.

Campingen och stugbyn på Lugnet är fullpspikade, liksom alla hotell i Falun och dess närhet.

- Merparten av konsertbesökarna kommer från Dalarna och de närliggande länen Gästrikland och Hälsingland. Men tusentals besökare kommer från övriga landet, många från Örebro, Sundsvall, Eskilstuna och Stockholm.

Ett arrangemang av den här storleken kräver förstås en stor arbetsinsats från kommunens sida och från föreningslivet i stan.

- Föreningslivet ställer upp med cirka 150 man, det handlar om parkering, bevakning, städning med mera.

- Det går åt ett 60-tal parkeringsvakter, 35-40 vakter inne på området och 15 personer från Brukshundsklubben med hundar som ska stoppa plankningar.

Även räddningstjänsten, polisen och Röda korset kommer att finnas på plats med personal.

Till detta ska läggas att arrangörerna, CS-Event, kommer till Lugnet med sju-åtta långtradare fullproppade med grejer och cirka 70 man som bygger upp den jättelika scenen.

Parkeringutrymmet blir kanske det största problemet. Arrangörerna räknar med att det kommer mellan sex och sju tusen bilar, plus ett stort antal bussar.

- Vi har parkeringsplatser från ishallen, skidstadion, Åsboområdet, högskolan till Blå hallen på regementsområdet, berättar Tomas Andersson.

- Det kommer att bli trångt, så alla Falubor som ska upp till Lugnet bör lämna bilen hemma. Och till alla som måste ta bilen - lämna inga värdesaker i bilen, vädjar Hans Koij.

Inne på området blir det också trångt. Konserten startar 19.00 och håller på till runt midnatt.

- Vi kommer att ha hundra toaletter på området för att klara anstormningen från 20 000 personer, säger Tomas Andersson och Hans Koij, som har några heta sommarveckor på sig för att ställa allt i ordning.

Efter den stora festen ska området städas. Ett 20-tal personer kommer dagen efter konserten att vara sysselsatta med att plocka bort allt skräp.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons