Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sticker han ut hakan - igen

Annons

Under sommaren gjorde Widar en djupdykning i sjukvården. Han har intervjuat massor av människor som jobbar med sjukvård. Han har fått sin bild från både den offentliga och privata vården.

- Jag har inte funnit något stöd för att dra gränsen för förbud vid akutsjukhus. Det är lika mycket fel att ideologiskt förbjuda detta, som det är av Stockholms-landstinget att ideoligskt privatisera för fort. Alltså, man ska inte göra för mycket ideologi av huvudmannaskapet.

Grundbulten är enligt Widar att sjukvården ska vara offentligt finansierad. Och att staten borde satsa mer på sjukvården. Men det spelar mindre roll om det är offentliga eller privata som utför själva jobbet.

- Olika utövare ökar möjligheten att få mer valuta för pengarna.

Han menar att det största hotet mot sjukvården inte är privata utövare, utan att den offentliga finansieringen blir för låg.

- Det kommer att leda till privata försäkringar i stor omfattning som kommer att utarma den offentliga vården.

Landstinget Dalarna spelar en stor och viktig roll i boken.

- Landstinget var föregångare med beställar-utförarmodellen när Dalamodellen infördes. Tyvärr var det samtidigt som den offentliga ekonomin kollapsade, och modellen fick oförtjänt dåligt rykte. Som jag ser det är det den enda modell som är möjlig i framtiden. Politikerna beställer och betalar, inte petar i detaljer.

- Hälso- och sjukvården är den mest komplicerade och avancerade produktion som vi har i landet och i Dalarna. Inget annat företag har så hög andel högutbildad personal. Ska detta detaljstyras av fritidspolitiker så blir det självklart misstro, det blir närmast absurt.

Falukliniken är också en viktig del i Widars bok. Han har talat mycket med Faluklinikens dåvarande vd, Kenneth Grann.

- Falukliniken byggdes upp i slutet på det överoptimistiska 80-talet. Dels gjordes egna missgrepp - man investerade för mycket. Dels stötte man på internt motstånd. Men Falukliniken blev en läxa för hela branschen. Nu satsar inte de privata på att bygga upp egna sjukhus. Nu satsar man på att skaffa sig rätten att bedriva vård i redan befintliga lokaler.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons