Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stämplar Bibbi ut efter 51 år på Konsum

Annons

Som 14-åring började Bibbi Blom sin karriär vid Konsum i Grängesberg. Året var 1955.

- Jag började hos Robert Keller på Norra Berget, minns Bibbi, som trots att hon fyller 65 år den 14 juli i år har bevarats väl av naturen.

Det är svårt att förstå att denna strävsamma kvinna inom kort ska uppnå denna aktningsvärda ålder.

Efter tiden på Norra Berget blev det Majens, Konsumbussen och slutligen stora butiken i centrum sedan närmare 35 år tillbaka.

Hur kan det vara möjligt att vara i närmare 51 år på en och samma arbetsplats?

- Inga problem, skrattar Bibbi. Ni får tro det eller inte, jag har aldrig ångrat en sekund att jag inte läste vidare i livet. Visst kunde jag hittat på något annat än att vara på Konsum i "Berget" men jag har alltid trivts på jobbet, understryker hon.

Det finns ingen som helst anledning att tvivla på hennes utlåtande.

- Jag älskar att träffa olika människor och det har jag fått göra under all mina år. Inte minst nu sedan jag började i charkavdelningen.

Under det dryga halvsekel som hon arbetet vid Konsum har det inte enbart varit ljusa tider.

- Jag har fått se den grymma affärsdöden i vitögat. Butik efter butik har försvunnit och nu återstår endast centrumhandeln i Grängesberg.

- Det är tufft för alla, men tyvärr är Grängesberg inget större undantag i landet. Alla mindre orter har drabbats.

Att Konsums enda kvarvarande butik i Grängesberg, är en av de mest framgångsrika i hela Sverige, är naturligtvis något som Bibbi ser ljust på.

- Det är fantastiskt att det går så bra för oss. Men det beror naturligtvis på att jag finns i butiken, skrattar hon högt och slår sig för knäna.

Det ligger säkerligen en hel del i detta men helt klart så är kooporationens medlemmar oerhört köptrogna i Grängesberg.

Den 31 maj är det slut för Bibbi och faktum är att hon ser fram mot den dagen.

- Visst ska det bli väldigt skönt att inte tvingas att leva efter klockan. Att få ta igen sig och göra precis det man vill när som helst på alla dygnets tider.

- Nu blir det många och långa visiter på Daftön utanför Strömstad där vi har vårt paradis. Jag vill passa på att njuta livet nu när jag blir pensionär.

Bibbi Blom var i ungdomens dagar en riktigt duktigt målvakt i handboll. IFK Grängesbergs keeper hade flera uppdrag i dalalaget men trots lockelser från andra klubbar förblev hon Grängesberg trogen.

Hennes aktiva liv inom idrotten har hon sedan bibehållit genom motion och inte minst gymnastik.

- Jag missar aldrig gymnastiken i veckorna. Man har bara en kropp och den gäller det att vara rädd om.

Många kommer att sakna Bibbis ansikte på Konsum efter den 31 maj. Hon är som ett enda stort solsken men nu får det vara slut med arbete och fasta tider.

- Har man jobbat i närmare 51 år så tror man kanske att jag skulle ha någon ångest den dag jag slutar. Så är det inte. Jag har varit inställd på den här dagen så länge att den enbart kommer som en vederkvickelse.

Det är nog ingen felaktig gissning att tro att det kommer att bli många kramar och en och annan tår hos arbetskamrater och kunder tisdagen den 31 maj.

Bibbi, en institution i Grängesbergs affärsliv, stämplar ut för alltid!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons