Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu snurrar Idreyran i gång

Annons

När det en gång drog ihop sig till Idreyra så var det efter en idé från Torbjörn Wallin. Urban Hällberg anställdes då i ett projektarbete som ledde fram till den första yran. Åren därefter har det varit andra intressenter som hållit i Idreyran, men nu är åter teamet Wallin-Hällberg tillbaka i kulisserna.

- Det som ändå är så fantastiskt är att lilla Idre kan uppbåda 60 företag och föreningar samt 300 funktionärer som tillsammans gör det möjligt att genomföra Idreyran, säger Torbjörn Wallin.

För att få bort ungdomsfylleriet sker i år en ordentlig satsning på ett drogfritt ungdomsdicso i Strandskolans aula under fredags- och lördagskvällen.

- Det sker i ett samarbete med Idre föräldraförening och Ungdomars livskvalitét i Älvdalen, förklarar Urban Hällberg.

Den stora tanken med årets Idreyra är annars det samarbete som sker med ortens krogar.

- Det är där som merparten av uppträdandena kommer att ske och det utan entréavgifter. De fyra krogarna Älgen, Vildmarksnästet, Lodjuret och Idregården bjuder var för sig på olika underhållningar och hoppas kunna fylla lokalerna med matsugna gäster eller flanörer som för några kvällar vill njuta av utelivet.

På Lodjuret bjuds bland annat på uppträdande av Little Boo and the Virgins medan Älgen erbjuder Circus Dieck för att ta ett par exempel.

Till årets yra gör också Idre församling en storsatsning som inleds med midnattskonsert med Myrra Malmberg och Peter Nordahls trio.

- Det är utan tvekan den största satsning vi någonsin gjort på en konsert i Idre, säger fjällpräst Roland Torestad.

Myrra Malmberg kommer att framföra ett program med musik av Andrew Lloyd Webber och från den svenska visskatten.

Idre församling står även som värd för både dockteatern och ett uppträdande av clownen Ruben på Sporthotellet i samband med lördagens familjedag där.

- Clownen kommer vi även att ha med på lördagskvällens helgsmålsbön i kyrkan, säger Roland.

- För oss som arrangörer är det extra skoj att kyrkan nu finns med på allvar som en av många medarrangörer, betonar både Urban och Torbjörn.

Precis som tidigare år innehåller yran ett brett program med cruising, freestylepaddling, hopp-uppvisning, snöskotertävling på vattnet.

- Sedan är ju dragracing åter med då vi tillsammans med Färnäs Night Cruisers kör Idre open på flygplatsen på söndagen, säger Torbjörn Wallin.

Under fredagen och lördagen samlas också den svenska trapskytteeliten till traditionella tävlingar i Idre.

Årets yra invigs i kväll med dans och musik vid Kulturhuset. Därefter väntar en kulturafton med bygdemat på Kulturhuset.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons