Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skärps kraven för att få vård utomlands

Annons

- Det är bra. Man vet från början om man uppfyller kritierna eller inte och slipper chansa. Dagens system är inte rättvist. Alla har ju inte råd att ligga ute med pengar, säger Lars Hedberg, försäkringskonsult på försäkringskassan i Dalarna.

Nytt i lagförslaget är också att kraven stramas upp. Bland annat måste vårdgivaren vara ansluten till det allmänna hälso- och sjukvårdssystemet.

Om den nya lagen går igenom gäller den från nyår. Då blir det också landstinget och inte försäkringskassan som ska stå för notan.

- Det här betyder att man även kan få betalt för resorna. Det är en annan fördel, säger Lars Hedberg.

Blir man akut sjuk i ett annat land är det en sak. Det här gäller de fall där patienten av någon anledning vill söka planerad vård i ett annat EU-land. Tidigare krävdes alltid förhandstillstånd för det. Men sedan vintern 2004 har det funnits nya möjligheter.

Det började med att EG-domstolen slog fast att medborgarna, under vissa förutsättningar, har rätt att få vård var som helst i EU. Det egna landet ska stå för notan. Efter några vägledande domar i Regeringsrätten, slopades kravet på förhandstillstånd.

Sedan dess har fler och fler utnyttjat möjligheten att resa bort och få vård och sedan söka ersättning från försäkringskassan. 18 miljoner kronor har det kostat hittills totalt i Sverige.

Att söka ersättning för tandvård är vanligast - förra året var nästan hälften sådana ärenden. Men där handlar det om ganska små räkningar. Cancer- och höftledspatienter har också rest utomlands.

Till dem som fått högst ersättningar, över 100 000 kronor, hör de patienter som vänt sig till Tyskland för att få hjälp med sina whiplashskador. Räknar man bort tandvårdspatienterna, är i stort sett alla ärenden i Dalarna, whiplashpatienter. Det handlar om en handfull personer.

I Tyskland har de gått igenom en särskild typ av röntgenundersökning. Några patienter från Dalarna har också gått vidare till steloperation som utförs av en tysk neurokirurg. Något tidningen berättat om vid ett flertal tillfällen.

Men den typen av ersättningar blev det tvärtstopp för redan i höstas. Ärendena bedömdes nämligen olika av försäkringskassorna runt om i landet. I Dalarna blev det ja, på andra håll blev det nej. I väntan på att kammarrätten ska avgöra saken, säger försäkringskassan nu nej till alla. Den tyska undersökningen och behandlingen anses inte uppfylla kraven som gäller för att man ska få räkningen betald.

- Det här innebar en stor minskning av ersättningarna det sista kvartalet förra året, säger Lars Hedberg.

Han konstaterar att även det föreslagna lagkravet på att vård- givaren ska vara ansluten till det allmänna hälso- och sjukvårdssystemet, kommer att vara ett hinder för whiplashresorna till Tyskland.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons