Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu ska vi sätta full fart på Orsa"

Annons

Under tio veckor i april, maj och juni kommer Orsaborna att motionera mer än någonsin. I alla fall om arbetsgruppen för Orsa i rörelse får bestämma.

- I höstas gjorde vi ett första försök med Orsa i rörelse. Det gav så bra resultat att vi bestämde oss för att köra igen, säger Åsa Bergman, Korpen.

Reglerna för Orsa i rörelse är enkla. Huvudsaken är att deltagarna rör på sig och samlar ihop 20 aktivitetstillfällen under tioveckorsperioden. Förutom att de vinner eget välbefinnandet, lottas det också ut priser.

- Vi har inga pekpinnar hur långt eller hur länge deltagarna ska hålla på vid varje aktivitet. Det viktiga är att de över huvud taget rör på sig, säger folkhälsoplaneraren Inger Skoglund Hassis.

Att det här enkla upplägget är effektivt vittnar höstens omgång om. Sammanlagt var det 352 Orsabor som lämnade in startkort med minst 20 aktivitetstillfällen iprickade.

- Uppföljningen visar att 27 procent av de som motionerat också sa att de blivit mer fysiskt aktiva efter höstens Orsa i rörelse, konstaterar Åsa Bergman.

Arrangemanget sker i samverkan mellan Apoteket, Korpen Orsa, ABF i Orsa, Konsum, Orsa vårdcentral och Orsa kommun. Förutom att få Orsaborna att röra på sig mer vill de också uppmuntra till goda levnadsvanor.

Läkaren Per-Olof Draper och sjuksköterskan Nils Hillström, Orsa vårdcentral, ingår i arbetsgruppen. De ser sin roll i Orsa i rörelse som mer långsiktigt, och att hälsoperspektivet mer kommer in i det dagliga arbetet.

- En stor del av sjukvårdens arbete är en direkt följd av inaktivitet, dåliga kostvanor och rökning. Vi vet att om befolkningen rör sig mer, äter bättre och slutar röka, kommer vi att uppnå dramatiska förändringar till det bättre, säger Nils Hillström.

Per-Olof Draper anser att den största omställningen till bättre hälsa är att hitta den rätta motivationen.

- Det är bara att konstatera att med bra mat och motion når vi tio gånger bättre resultat för att bromsa en negativ utveckling, än med piller.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons