Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska vargarna i länet räknas

Annons

Hundratals vargspårare ska delta i den stora varginventeringen i Mellansverige.

På uppdrag av länsstyrelsen har jägare och medlemmar från naturskyddsföreningar organiserat sig för den stora varginventeringen.

- Vi har beredskap, säger Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet Gävle Dala.

Flera hundra vargspårare, framför allt jägare i Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro län, Västmanland, Uppland, delar av västra Götaland och Södermanland ingår i det område som ska inventeras.

- Det är den första stora inventeringen av varg sedan 1995. Väderförhållanden i framför allt de södra delarna av området tilllåter inte vargspårarna att utföra uppdraget. Därför har det under en följd år varit svårt att genomföra inventeringen. Vi väntar på kallare väder och snö. Risken är att inte hela området kan inventeras och då får vi inte heller någon relevant siffra på hur många vargar det finns i Sverige. Det räcker inte att spåra i endast Dalarna och Värmland till exempel. Vargen rör sig mycket snabbt över stora områden. Ett område kan en dag ha 15 vargar och nästa dag 25 individer.

Vad både jägare och länsstyrelser vill ha är en tillförlitlig inventering av vargbeståndet i landet.

- Svenska Rovdjursföreningen arrangerade kring nyår sin årliga spårvecka. Utbildningen och inventeringsverksamheten genomfördes i områden med varg av ett begränsat antal personer. Spårarna konstaterade att antalet vargar var mindre jämfört med förra spårveckan. Och som Rovdjursföreningen själva påpekade går det inte att dra för stora slutsatser av deras resultat, säger Hans Johansson.

- Vad vi vet i dag är det vi spårade under förra vintern. Vad som hänt vargstammen sedan sommaren och hittills i vinter kan vi bara ana. Vi har indikationer på föryngringar men inventeringen ska ge svar på hur många vargar som finns i Sverige.

- Hittills kända uppgifter vi har är att det finns elva-tolv vargar i Furudalsreviret. Åmot, Ockelbo finns tre eventuellt tre, eventuellt fler. Ulriksbergsreviret i Grangärde finns ett par, i Leksandsreviret ett djur. I Lima två revirmarkerande vargar, eventuellt fler djur. I Tyngsjö är situationen osäker. Tidigare fanns tre eller fyra vargar. Något verkar ha inträffat här. Spårarna har tappat kontakten med två märkta vargar. Totalt har fem sändarförsedda vargar försvunnit sedan sent i somras. Vi är ganska övertygade att det förekommit tjuvjakt. Det pågår en förundersökning och inventeringen kanske också kan ge oss viss klarhet i vad som hänt, säger Hans Johansson.

Målsättningen är att resultatet av inventeringen ska presenteras i mitten av februari, vilket kan bli svårt på grund av det milda vädret och snöbristen vilket gör att att inte hela området går att spåra i.

Bland annat i Rättvik är jägarna och medlemmar från naturskyddsföreningen beredda att gå ut i en massiv aktion under kommande helg. Göran Ollas, ordförande i Rättviks Jaktvårdskrets räknar med att flera hundra jägare deltar i inventeringen bara i Rättviks kommun.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons