Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Storgatan bli vackrare

Annons

- Ja, det är riktigt att vi fått uppdraget att se över utformningen av gågatan, berättar stadsarkitekten Sundell som inte utan entusiasm redogör för visionen som ska snygga till centrum.

En sak är klar: Storgatan ska bli en gata det svänger om. Inga fyrkantiga betongklossar i fortsättningen, alltså.

Om det går enligt planerna får "nya" Storgatan ett nyckelord: Rytm.

De förslag som duon skissat upp handlar om mjuka linjer och rytmiska former.

De stora, mörka träden utanför Hemköp och Föreningsbanken kommer att skatta åt förgängelsen och kombinationen soffor - blomsterarrangemang kommer också att medge en hel del improvisa-tioner i kompositionshänseende.

Temat för ansiktslyftningen är genomgående runda former.

- De "skålar" som är placerade vid guldsmedsaffären i korsningen Carlavägen-Storgatan blir på något sätt utgångspunkten för den nya modellen. De är inte särskilt vackra i sig, men med rätt innehåll kan de bli en riktig tillgång. Man kan tänka sig något mera robusta, frodiga växter.

- Växterna kan med fördel hänga över själva grytorna och skapa en ordentlig frodighet. Bänkarnas placering är också viktig här och här han vi tänkt oss en placering som gör att man alltid har växtlighet inpå sig, säger Sundell.

I anslutning till det arrangemanget kommer man också att placera en stor informationstavla.

Här är Sundell noga med att betona att det inte rör sig om någon tavla av konventionell typ.

Helt enligt grundidén visar skissen en svängd och mjuk konstruktion.

Ytterligare ett par frodiga sittgrupper är planerade längre söderut på gatan.

En del av projektet med uppsnyggningen av centrum är till stora delar genomförd, Garvarns Torg. Det invigdes nyligen och det är med stolthet i rösten Sundell presenterar planerna runt torget.

- En stad utan ett riktigt torg är ingen stad, säger han och vädrar sin positiva syn på de reaktioner som man mött hos allmänheten beträffande torget.

Inte minst belåten är han över att Garvarns torg redan nu blivit TORGET i allmänhetens med-vetande och att också "knallarna" har hittat hit.

Det nya konstverket, med uttrarna, har också höjt skönhetsvärdet betydligt, menar han.

Ludvika centrum är alltså på väg att få ett mera tilltalande utseende.

Kvar återstår bara en liten detalj; att få folket som håller i penningpungen att inse behovet av den förestående ansiktslyftningen av Ludvika.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons