Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska skrotbilarna i naturen bort

Annons

De uppskattningsvis 350 000 uttjänta och övergivna skrotbilar som finns i skogar, sjöar, bostadsområden och längs vägar utgör i dag ett växande miljöproblem.

Hedemora kommun går nu med i skrotbilskampanjen som drivs av stiftelsen Håll Sverige rent.

Kampanjen startas den 29 mars och pågår fram till den 31 december 2006. Kostnaden för kommunen blir relativt låg, mellan 130 och 150 kronor per bil.

Från och med den 1 januari i år finns det en ny lag som flyttar ansvaret från polisen till kommunen när det gäller ansvaret för skrotbilar i naturen.

Vägverket har fortsättningsvis ansvar för de bilar som lämnas stående efter vägarna. I dessa fall måste Vägverket kontakta ägaren innan bilen får flyttas.

Med kampanjen vill Håll Sverige rent skapa en ändrad attityd hos folk, skapa en ökad återvinning och en sänkt miljöpåverkan.

Skrotbilar klassas som farligt avfall och innehåller miljöfarliga komponenter som kvicksilver och olja som sprids i miljön när bilen bryts ned. Tungmetaller som kvicksilver och bly bryts inte ned utan stannar kvar i marken och lagras i växter och organismer eller rinner ut i sjöar och vattendrag.

Senast Hedemora kommun deltog i skrotbilskampanjen som pågick åren 2001 till 2003 samlades 300 skrotbilar in.

Totalt i riket anmäldes över 90 000 skrotbilar till kampanjen.

Fotnot: Anmälan om skrotbilar görs till Skrotbilscentralen på telefonnummer 020-75 76 00 eller på www.skrotbil.nu

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons