Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska röntgenpersonalen upplysas

Annons

När tidningen gör besök utför Jaap van der Reijden en undersökning av en patient. Patienten ligger i en bädd under en CT-kamera. CT står för computer tomograph, datortomograf. Jaap van der Reijden sitter bakom en stor glasskärm tillsammans med en till börden tysk läkare, framför en instrumentpanel och fyra bildskärmar, som nästan för känslan till ett flygledartorn.

Mycket riktigt gör de en resa. En resa in i människans inre. Med teknikens hjälp dissekerar de databilder av en människotorso på dataskärmen och når in till minsta lilla blodåder. Ett ovärderligt verktyg i jakten på att spåra olika åkommer eller skador som patienter drabbas av.

Röntgenavdelningen ligger på plan fyra vid Mora lasarett. Patienten möter först ett väntrum med inbjudande inredning och en liten museihörna. Där förevisas bland annat den uppfinning lasarettets legendariske läkare Sven Ivar Seldinger skapade under sitt liv.

1952 utvecklade han en röntgenmetod, som bland annat underlättade att spruta in kontrastvätska via kateter in i blodådern för att underlätta en röntgenundersökning. Hans metod möjliggör idag exempelvis kranskärlsröntgen och ballongvidgning av blodkärl. Seldingermetoden är världskänd inom medicinska kretsar.

Vid årsskiftet installerades en helt ny utrustning för genomlysning. Genomlysning är en lågstrålningsmetod, som kompletterar ordinarie bildtagning och filmning. Förutom att den kroppsdel där åkomman sitter kan genomlysas, så är hela bädden, kameradelen och övrig utrustning både vridbar och rörlig. Patienten behöver inte lyftas eller vridas på sidan.

Datortomografen är endast ett år gammal.

Sjuksköterskan Åsa Jareholm och verksamhetens chef Preben Falkenlöve beskriver hur snabbt den tekniska utvecklingen går, med CT:n som exempel.

- Röntgenstrålningen upptäcktes av den tyske fysikern Wilhelm Conrad Röntgen 1895. Hans första röntgenbild krävde 15 minuters exponering.

Nu handlar det om millisekunder med bilder av högsta kvalitet och en minimal röntgenstrålning på patienten. CT-kameran tar 16 bilder per varv, vilket är mycket jämfört med den CT Falu lasarett fick för fyra år sedan. Den tar fyra bilder per varv . I bildmaterialet skivas kroppsdelar upp för att kunna erbjuda läkare och personal så exakta diagnoser som möjligt.

I den forna röntgentekniken tas bilderna från olika vinklar för att exempelvis få en helhetsbedömning på en fotledsfraktur. Med CT-tekniken kan man få en vridbar tredimensionell bild.

Under några år har det också varit aktuellt att installera en magnet-röntgen-kamera, som underlättar mycket av arbetet och ger patienterna en nödvändig kompletterande diagnostik. En stor fördel med MR-kameran är att den inte använder röntgenstrålning.

Preben Falkenlöve uppger att en prioriteringsgrupp inom landstinget sagt ja till att Mora ska få en MR-kamera och närmast väntar en remissrunda i ärendet. Förhoppningen är att en MR-kamera finns installerad i Mora före årets slut.

En annan undersökningsmetod, som utförs på Mora lasarett är med ultraljud, som reflekteras mot kroppens olika vävnader och fångas upp igen. Arbetsverktyget är tranducern, som beläggs med gel, för att få bort luftskiktet mellan arbetsverktyget och kroppshuden.

Det nya bildhanteringen i samband med vanliga röntgenundersökningar sker numera via bildplattor som går att datalagra, justera och göra mätningar i, till skillnad mot forna tiders negativbilder, som studerades på stora ljusskåp.

Via datasystemet webb-1000 går det mycket enkelt att plocka fram lagrade röntgenbilder via en datacentral i Falun.

- Jag kan befinna mig på vårdcentralen i Särna och snabbt behöva få fram en röntgenbild till en patient. På nästintill nolltid går den aktuella bilden att beställa fram på dataskärmen.

Den tekniska utvecklingen underlättar planerering av åtgärder inför operation genom studier av bilden. En läkare behöver i princip inte längre gå in i en skadad kroppsdel och syna vad som behöver göras.

Personalstyrkan på 53 personer arbetar i kombination med tekniken, effektivt ur diagnostiskt perspektiv. Röntgenpersonalen utgör tre procent av all sjukvårdspersonal, men svarar för 20 procent av alla diagnoser.

Det finns flera tecken på att de anställda på röntgen trivs och stannar på sin arbetsplats år efter år. De hjälps åt och erbjuder generöst på sin kunskap vare sig det är en unik teknisk specialitet eller ett smakfullt val av tapeter, gardiner och annan lämplig inredning.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons