Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska proppen bort

Annons

- Det är ett oerhört genombrott för länet, säger Peter Hultqvist, ordförande i Region Dalarna och ordförande för länets socialdemokrater.

Regeringen har tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet gjort en överenskommelse om väg- och järnvägsinvesteringar för planperioden 2004 till 2015.

Totalt fördelas 373,3 miljarder kronor, vilket är en ambitionsökning med 9,3 miljarder kronor jämfört med tidigare fattade beslut.

- Det är den största investering i infrastruktur som gjorts i Sverige i modern tid. Inom de kommande tolv åren kommer vi att bygga mycket ny väg och järnväg, men satsar också stort på att underhålla och förbättra det väg- och järnvägsnät som vi redan har, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Arbetet med att minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken går också vidare. I en särskild pott till trafiksäkerhetshöjande åtgärder avsätts 4,9 miljarder kronor.

Dalarnas berörs bland annat av att starten för ombyggnaden av riksväg 70 förbi Sala, den så kallade Salaproppen, tidigareläggs till 2006-2007. Tidigare var budet att bygget skulle ske mellan år 2008 och 2011.

- Det är något som vi har kämpat för från många håll i Dalarna. Region Dalarna anser att det här är ett vägprojekt som ska prioriteras före allt annat. Vi har fått ett bra stöd både från Vägverket och Ulrica Messing som har stor förståelse för att det här är ett viktigt projekt, säger Peter Hultqvist.

Ombyggnaden av riksväg 70 innebär både en ny dragning av vägen och en bredare väg.

- Det innebär att både trafiksäkerheten och restiden förbättras. Det betyder oerhört mycket för godstrafiken på väg, turisttrafiken och pendlingsmöjligheterna. Även om Sala ligger utanför Dalarna så är det här viktigt och stort för hela länet, säger Peter Hultqvist.

Länen tilldelas också varsitt läns-anslag för regionala vägar, kollektivtrafik med mera. För Dalarnas del innebär det 873 miljoner kronor.

Därutöver är också Dalarna ett av åtta län som får ett extra tillskott på 1,2 miljarder kronor vikta för tjälsäkerhet, bärighet och rekonstruktion.

- Det är en stor satsning som ger säkrare vägar och bättre framkomlighet. Det här är ett ordentligt steg framåt, säger en nöjd Peter Hultqvist.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons