Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska parken rustas

Annons

Men de flesta blir glada när de får reda på vad som är i görningen. Jordhögarna och groparna, är början till Hedemoras nya stadspark.

- Den 23 juli 2005 har vi återinvigning, säger Christer Elving.

Då ska handikapptoaletterna vara på plats. Kiosken öppnar sin uteservering och de nya vackra dammarna kommer att kantas av små stränder.

- Det kommer nog att skvalpa en del i Sveaparken, tror Christer Elving och syftar på den återställda vattentrappan från Borganäsvägen.

Vattnet ska rinna genom en murad kullerstensvägg för att sedan träffa ett granitblock.

- Vi sätter dit det just för ljudets skull.

Alla markarbeten måste vara färdiga innan vintern. Byggnaderna kommer på plats under våren, då det även planteras nya träd.

Troligen blir det flera kastanjer i den så ofta vattensjuka parken.

Kastanjen är ett ovanligt törstigt träd som dricker 1 200 liter per dygn, jämfört med de flesta andra sorter som nöjer sig med cirka 100 liter.

- Hedemora ligger i växtzon fyra, men i en grusgrop kan klimatet variera så det finns möjlighet att plantera andra växter, berättar Christer Elving.

När Daldansen arrangeras nästa gång, kommer stora scenen att ligga mer centralt i parken.

Men även tivoliplatsen ska kunna användas som scenområde i framtiden. Om det kommer en artist som drar storpublik.

Fast Christer Elving är hemlighetsfull.

- Det är en annan historia, men vi ska kunna ta emot 15 000 personer i alla fall.

Barnfamiljerna kan glädja sig åt en ny lekplats, som utformas i samråd med dagis och skolor i trakten. Dessutom flyttas minigolfbanan från Hälla till Sveaparken.

- Ett projekt blir klart redan till vintern, berättar Christer Elving.

Det är stiftelsen Brunnsjöberget, som åtagit sig att anlägga ett skidspår runt parken. Eventuellt kommer också en skridskobana att spolas upp.

Fotnot: Ombyggnaden av Sveaparken beräknas kosta 2 miljoner kronor, varav cirka hälften är EU-medel. Hedemora kommun sponsrar projektet med 900 000 kronor.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons