Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska myggkriget synas

Annons

Den biologiska myggbekämpningen kring Färnebofjärden vid Nedre Dalälven ska utvärderas.

Landshövding Mats Svegfors i Västerås har fått regeringens uppdrag att bedöma om bekämpningen ska fortsätta kommande år.

De två senaste årens besprutning av mygglarvernas kläckningsområden i våtmarkerna kring Nedre Dalälven har varit lyckosamma, särskilt i fjol då människor för första gången på länge kunde sitta ute i sina trädgårdar.

Sommarens översvämningar och värmebölja satte myggbekämparna på hårda prov, men två besprutningar med det biologiska medlet BTI i juli hejdade en befarad mygginvasion.

Regeringen bidrog i fjol och i år med sammanlagt sex miljoner kronor, hälften av kostnaderna för myggbekämpningen. Den andra hälften svarade kommunerna i området för.

Myggprojektet kommer att lämna in en ny ansökan till Kemikalieinspektionen om myggbekämpning även nästa år. Forskarna bakom projektet vill myggbekämpa hela nedre Dalälvsområdet åren 2003-2005, och de vill ha besked om bidrag till nästa års besprutningar före november i år.

Miljöminister Kjell Larsson har tidigare sagt att verksamheten måste utvärderas innan regeringen kan ta ställning till ett eventuellt långsiktigt statligt engagemang i projektet.

I Mats Svegfors uppdrag ingår att utvärdera den biologiska myggbekämpningen ''utifrån biologiska, ekologiska, sociala, samhälleliga och ekonomiska aspekter'' och bedöma om projektet ska fortsätta även nästa år.

Svegfors ska också utarbeta ett förslag till hur en organisation för myggbekämpningen skulle kunna se ut och bedöma vad den skulle kosta. Uppdraget ska redovisas senast den 1 maj 2003.

P O LINDSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons