Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska hyreshusens halter kartläggas

Annons

Det finns ingen samlad bild av radonrisken i Dalarnas bostäder.

Många kommuner har kartlagt halterna i småhus. Nu står hyreshusen på tur.

Radon finns i hela Dalarna, men berggrunden från Falun och söderut har i regel högre halter än i övriga länet. En del dalakommuner har gjort omfattande kartläggningar av radonförekomsten, medan andra har sämre kontroll. Älvdalens kommun har nyligen uppmärksammat problemet och bland annat erbjudit gratis mätningar. Även Leksand prioriterar problemet just nu.

Falu kommun, som har höga radonhalter i marken, gjorde en omfattande kartläggning i början av 90-talet med mätningar i över 75 procent av alla småhus. Totalt gjordes 9 000 mätningar, varav 650 ledde till åtgärder.

- Nu vill vi få resurser för att kontrollera alla hyreshus. Jag skulle önska att alla hyresvärdar hade kunskap om radonhalten, men så är det tyvärr inte, säger miljöinspektör Margareta Bogert.

Hon är särskilt bekymrad över alla äldre hyreshus byggda i blåbetong, särskilt lägenheterna i källaren och på markplanet.

I Borlänge, som i huvudsak vilar på radonfattiga Tunaslätten, finns endast 316 villor med ett värde över det gamla gränsvärdet på 400 becquerel per kubikmeter inomhusluft, och av dessa är 232 åtgärdade. En kvalificerad gissning är att ytterligare 400 hus nu hamnat över det nya gränsvärdet.

Ludvika kommun började mäta radonhalten för drygt 20 år sedan och har avverkat hälften av alla småhus. Uppåt 500 undersökta hus har för hög radonhalt enligt det nya gränsvärdet, i värsta fall finns ytterligare lika många.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons