Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Henry gallra bland sina uppdrag

Annons

Återstår att se hur det går för Henry den här gången. Med sin bejakande livssyn har han svårt att säga nej och tycker om att ha fullt upp.

- Men man kan ha fullt upp med de små vardagssysslorna också, menar Henry. Jag njuter av att pyssla hemma, odlar lite´ till husbehov, hugger ved och har alltid mycket skrivbordsarbete på gång.

Han har just bakat hallonpaj och undfägnat sina vänner i Missionskyrkans styrelse. Säkert satte det lite´ extra piff på styrelsemötet.

- Favoritstunden på dagen är att på kvällen gå ut med Levon, då går jag i lugn och ro och låter tankarna vandra.

Men han gillar också fart och rörelse. Går regelbundet på motionsgymnastik och trimmar hälsan med motion.

Henry är politiskt engagerad för folkpartiet i Rättvik och har genom åren haft många olika politiska uppdrag. I dag sitter han i socialnämnden.

- Jag trivs mycket bra med mina uppdrag i nämnden, det ger många kontakter, ofta med människor som jag med bästa förmåga försöker hjälpa. Det känns meningsfullt och stämmer väl in på min livshållning.

Henry är i grunden pastor i Svenska Missionsförbundet och kom till Rättvik och Söderås 1965. Pastorstjänsten kompletterades med en ungdomskonsulenttjänst. Henry svarar fortfarande någon gång ibland för gudstjänster och andra förrättningar. Ett hedersuppdrag har han framför sig då han i september kommer att döpa sitt nya barnbarn, Grace, i Missionskyrkan i Västerås.

1980 tillträdde Henry som föreståndare för Missionsförbundets gästgård Gärdebygården. I mitten på 80-talet växlade han över till nya Vandrarhemmet i Rättvik och var dess föreståndare i tio år. Sedan arbetade han några år som kyrkvaktare i Rättviks församling och var även kyrkorådets ordförande 1995 - 2001.

Nästa arbete blev på Kulturhuset där Henry gav råd i konsumentfrågor och var vaktmästare.

- En ovanlig kombination som jag trivdes mycket bra med, säger Henry. Henry var kulturnämndsordförande i Rättvik 1988 - 94 så Kulturhusets väl och ve är en särskilt angelägen fråga för honom. Till Kulturhuset ställer han gärna sina steg och uppskattar att i dag hinna läsa mer skönlitteratur.

- Under åren har det varit mycket handlingar och sådant att läsa in så nu passar jag också på att koppla av med en och annan kriminalroman.

Födelsedagen firas i år med familjen och med kyrk-kaffe i Missionskyrkan.

Henry ser särskilt fram emot att familjens senaste nya medlem kommer och uppvaktar farfar. Lilla Grace, snart ett år, adopterad från Sydafrika för två månader sedan av sonen Jakob och hans hustru Birgitta, blir tillsammans med Henry, festens huvudpersoner.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons