Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Galgberget återigen grönska

Annons

Galgberget ligger i den vindriktning att området under århundraden fick ta emot all smutsig rök från gruvhanteringen. Resultatet blev att mängder av tungmetaller samlades i marken och det är nätt upp omöjligt att få något att grönska i området.

I samband med byggnationer på Galgberget byttes jorden på tomtområdena. Men det som betraktas som parkmark är fortfarande på stora delar sterilt. Under tallarna ligger ett tjockt lager barr som inte bryts ner. Det är torrt och dammigt och när man går över marken riskerar den nedsmutsade jorden att damma omkring.

I slutet på 90-talet beslutade därför kommunen att något måste göras åt eländet. En serie experiment startade för att man skulle kunna ta reda på bästa metoden att åter få marken att grönska.

Delar av de mest nedsmutsade områdena delades in i provrutor.

Några kalkades enbart. Och på en del ströddes det bara ut aska. Andra beströddes med kalk, mangan, fosfor och mikronäringsämnen.

Den fjärde varianten var att lägga ut kompostjord från Fågelmyratippen blandat med pinnmo.

På en del av provrutorna såddes in kråkbär, odon och grässorten kruståtel.

På andra provrutor lades ett lager med material som skalats av från vägbanker.

- I sådant material finns mängder av olika fröer, säger parkchefen Marit Ragnarsson.

Och det är den varianten i kombination med jorden från Fågelmyra som visade sig ha det bästa resultatet.

- Vi fick en tillväxt av bland annat mossor, lavar, ljung, hallon, björk och sälg plus en massa olika örter, säger Marit Ragnarsson.

Experimentodlingen var klar år 2002 men sedan gick allt i stå. Detta för att Kopparstaden planerar att bebygga ett av de mest nedsmutsade områdena vid Gruvrondellen.

Men nu tar arbetet åter fart för att åtgärda det andra starkt nedsmutsade området mellan Nedre Gruvrisvägen och Nämndemansvägen.

- Vi ska nu utreda hur stort område som ska åtgärdas och se till att pengarna för arbetet kommer in i budgeten för år 2007, säger Marit Ragnarsson.

Arbetet att få den delen av Gruvriset att grönska beräknas kosta 200 000 kronor.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons