Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska fäboden rustas

Annons

Hedbodarna har varit långfäbod till Månsta by. Fäboddriften där finns dokumenterad sedan 1600-talet. Nu finns en fäbodbrukare vid Hedbodarna, Alf Sjödén som haft kor och getter där sedan 1993.

Byggnaderna på fäbodvallen har mycket gammal karaktär med trätak, där finns bland annat eldhus.

På fäboden finns sammanlagt 41 byggnader. Några av byggnadernas tak av vattubräder måste bytas medan andra ska renoveras, rengöras och strykas med tjära. Några mjölkbodar kräver också omfattande reparationer.

Hedbodarna har så stora kultur- och upplevelsevärden att fäboden klassats som riksintressant för kulturmiljövården.

Elfdalens hembygdsförening som ser till att fäboden inte förfaller har redan satt igång arbetet med att rusta upp fäboden. Svante Hård som anlitats för ändamålet började redan förra året och nu är han snart klar med en ordentlig gärdsgård runt fäboden. Därefter får han ta itu med byggnaderna och då kommer taken i första hand.

- Det här är en härlig plats att arbeta på, förklarar Svante. Han är glad åt att Alf håller fäboden levande med sina djur.

Alf har ett 20-tal getter, nio fjällnära kor, två kvigor och fem kalvar. På vintern arbetar han inom vården men på sommaren är han tjänstledig i fyra månader för fäbodlivet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons