Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska deras arbets- situation granskas

Annons

Det var efter samtal från enskilda skolsköterskor och ett brev från Gunilla Ordéus, ledamot i avdelningsstyrelsens för Vårdförbundet Dalarna, som Socialstyrelsen beslutade att granska förhållandena i Borlänge. Även arbetsmiljöinspektionen i Falun är inkopplad.

Ordéus framhöll i sitt brev att den oklara organisationen utgör en risk eftersom det inte finns några klara arbets- eller verksamhetsplaner och inga skriftliga arbetsrutiner.

Skolsköterskorna i Borlänge har 11 olika chefer, ingen har någon medicinsk kunskap.

När det gäller det medicinska ledningsansvaret riktas kritiken mot att det i till exempel gymnasieskolan med 750 elever endast finns en läkare på totalt sex timmar i månaden.

Denna läkare ska på den tiden klara både sjukvård och ledningsansvar.

Skolsköterskorna har tidigare i tidningen berättat om sin arbetssituation.

De anser att kommunledningen inte förstår vad deras arbete innebär och vad det kräver för att de ska kunna klara sina ansvarsfulla uppgifter.

Det som fick bägaren att rinna över för skolsköterskorna var när kommunen under sommaren sökte två nya skolsköterskor - som också skulle arbeta i äldrevården.

Den ena skolsköterskan skulle dela sin tid mellan skolan och det särskilda boendet. Den andra skulle dels arbeta i skolan, dels på loven inom äldrevården.

Att nyordningen endast var tänkt att gälla nyanställningar var ingen förmildrande omständighet för skolsköterskorna.

- Nej, det här är en förändring som rör vår yrkesgrupp. Dessutom finns det inga garantier för att inte också vi andra i framtiden tvingas utföra sysslor som vi inte har utbildning för, menade skolsköterskorna.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons