Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska de kastas ut

Annons

- Av kommunalrådet fick vi beskedet att vi skulle ut omgående. Vi blev bara överkörda. Ingen har pratat med oss innan. Det var knappt att vi fick slutföra den pågående utställningen. Vi fick någon dag på oss att tömma lokalen och skolbarnen från Idbäck hann inte ens få besked att deras planerade utställning inte skulle kunna genomföras, säger konstföreningens ordförande Helga Berg.

I konstföreningen tycker man att kommunledningens agerande tyder på en bristande respekt för den ambitiösa utställningsverksamhet som bedrivits i galleriet genom åren.

Här har det varit utställningslokal, i en rivningsfastighet, sedan slutet av 80-talet. Konstföreningen har drivit verksamheten sedan 1995 och har med egna insatser förbättrat utställningslokalerna.

- Vi har givetvis varit medvetna om att det är en rivningskåk och att vi med relativt kort varsel skulle kunna bli tvingade att flytta ut. Men det här slår alla rekord, ingen information om vad som varit på gång och ingen diskussion om hur situationen skulle kunna lösas. Vi har trots allt ett program med planerade utställningar för hela året, säger Staffan Helje, eldsjäl i Malungs konstförening.

Kommunen har erbjudit konstföreningen att ha sina utställningar i Jannesgården.

- Men det är ingen lösning. Det är för litet utrymme och dessutom är det en besvärlig trappa till övervåningen. Huset är också k-märkt så att det går inte att göra om till en bra utställningslokal, säger Helga Berg.

Nu hoppas konstföreningen på att man kan komma in i en ledig lokal vid Storgatan, före detta Kontorslandslaget, där det i och för sig är en trappa ner men lokalen skulle kunna bli bra.

- Får vi ingen vettig lokal så kanske vi tvingas lägga ner. Galleriet är ju inget självändamål för oss, men vi tycker att det ska finnas bra utställningar i Malung. Allt i samhället ska väl inte behöva bli sämre och sämre, säger Staffan Helje.

Att galleriet i all hast fått flytta ut beror på att kommunen hyrt ut rivningsfastigheten tre år framöver till Toms kafé och bar. Den nye hyresgästen behöver tid för att bygga om och renovera lokalerna för sin verksamhet inför sommarsäsongen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons