Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Dalarnas alla vägar kartläggas

Annons

Under flera år har vägdatabasen byggts upp. Information om de statliga vägarna och om vägar som är av stort intresse för skogsindustrin finns inlagda.

Nu pågår en insamling av data på kommunala vägar. I Dalarna har insamling gjorts i Falun och Borlänge, och Ludvika är på gång. Innan årets slut ska alla länets kommuner vara avklarade.

Bakgrunden är att regeringen har gett Vägverket i uppdrag att skapa en rikstäckande databas i samarbete med Lantmäteriet, Svenska kommunförbundet och skogsnäringen. Över 200 miljoner kronor har hittills satsats.

Vad ska man då använda databasen till?

Enligt Ingvar Gustafsson vid Vägverkets region mitt finns det en mängd användingsområden:

Vid upphandlingar av vägunderhåll och olika transporter som exempelvis skolskjutsar, ruttplaneringar för färdtjänsten, miljövård, turism, kollektivtrafik, räddningstjänst, och inte minst vid arbetet med trafiksäkerhet.

Ett exempel på hur uppgifterna kan användas för att förbättra trafiksäkerheten är bland annat det försök som genomförts och som utvecklas i Borlänge när det gäller utrustning inne i bilarna som varnar när man kör för fort.

För fordonsindustrin som jobbar allt mer med navigeringssystem i bilarna finns behov av dessa datauppgifter, liksom för skogsnäringen och transportföretag.

- Skogsnäringen har kommit väldigt långt när det gäller att lägga in uppgifter om skogsbilvägar. Man har sett att genom att använda vägdatabasen kan man tjäna massor av pengar på effektivare transporter, säger Gustafsson.

En förutsättning för att databasen ska kunna bli användbar är att den är aktuell och håller hög kvalitet på uppgifterna.

Det är frivilligt för kommunerna att lämna information till vägdatabasen.

- Men vi har ännu inte stött på någon som inte vill vara med. Den kommunen riskerar ju att bli en vit fläck på vägkartan i landet.

Alla kommuner som lämnar uppgifter till databasen har sedan tillgång till alla väguppgifter som rör den egna kommunen och alla grannkommuner.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons