Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Blomster flyttas

Annons

Planerna att avveckla Blomster i nu befintliga lokaler har väckt viss kritik.

- Jag upplever den kritiken som aningen märklig. Sedan flera år har vi planerat för att flytta verksamheten så det kan inte komma som någon överraskning. Och så vitt jag vet har alla berörda parter varit ense om att lokalerna är absolut inte är bra, säger socialchef Jan Bornestig.

Den värsta punkten är där att rullstolsburna vistats fyra våningar upp vilket är högst riskabelt ur säkerhetsaspekt; en akut evakuering försvåras avsevärt.

Flytten av Blomster-verksamheten innebär också andra förutsättningar.

- Alla problem kan inte lösas med gruppboende. Det behövs mer individanpassade lösningar och med det här kan vi också erbjuda alternativa boendeformer, säger Jan Bornestig.

Flytten ska vara avklarad 1 oktober och samma datum försvinner också Solen från huset vid Postgatan. Även den flytten har kritiserats.

- Det är ju en rivningsfastighet och så värst mycket längre hade vi inte kunnat vara kvar där i alla fall, säger Jan Bornestig.

Åtgärderna löser vissa problem i ett kortare perspektiv. Socialnämnden har också klubbat ett principbeslut som innebär att på lång sikt endast Rubinen, Björkbacken och Snålåsen blir kvar som gruppboenden. Nya Björnen ska avvecklas och kvar blir några servicelägenheter utifrån befintligt behov.

- Med de här förändringarna är översynen inom den särskilda omsorgen klar för en lång tidsperiod, menar Jan Bornestig.

Kostnaden för det särskilda boendet har varit hög jämfört med andra kommuner. Via ändrad ägarstruktur av berörda fastigheter och rockader inom boendet finns möjligheter till omförhandlade hyror.

- Vi räknar med att den vägen minska kostnaden med en miljon kronor per år och det är pengar som vi istället kan använda i vår verksamhet, säger Jan Bornestig.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons