Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska alla avlopp kartläggas

Annons

Miljökontoret håller på att kartlägga föroreningssituationen i alla avrinningsområdet till sjöar och vattendrag i kommunen.

Nu vet kontoret vilka områden som är aktuella att arbeta vidare med. Nästa steg i projektet är att kartlägga var det finns avlopp och vilken typ det handlar om. En kontroll i arkiven över givna tillstånd gav inte så mycket då många uppgifter saknas.

Miljökontoret kommer därför att fråga fastighetsägarna direkt via en enkät hur de har det ordnat. Detta för att hitta var det kan vara problem. De områden som nu är aktuella för att få enkäten är runt sjön Lilian vid Runn, ett område kring Rogsjön som tidigare inte kontrollerats, Gårdvikssjön, Kniva, Stora Källviken, Åkern, Önsbacksdammen och Varpan inklusive Bergsgården.

I dag ställs i princip samma krav på avloppen oavsett var de ligger trots att bebyggelsetätheten är olika och markförutsättningarna för att ta hand om och avloppet skiftar. Ett resultat av inventeringen kan i stället bli att det ställs olika krav på reningen beroende på förutsättningarna. I vissa fall kan det handla om att ställa större krav på utformningen av det enskilda avloppet. I andra fall kan det i stället bli aktuellt med gemensamhetsanläggningar eller kommunalt avlopp.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons