Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska 418 kilo valsedlar ut till alla vallokaler

Annons

Det är inte bara att ställa upp med en ny lista i ett val. Det vet junilistan.

Utan en medlemsorganisation och postens hjälp vill det till att få ut valsedlar till 5 878 vallokaler och 1 500 poströstningslokale.

418 kilo valsedlar ska ut bara i Dalarna.

Förra veckan for Birgitta Hambraeus och maken Olof runt i Orsa, Mora, Malung, Vansbro och Borlänge och lade ut valsedlar på postkontoren.

- Vi var rätt trötta när vi kom hem. Men den stora utmaningen kommer när valsedlarna ska ut till alla vallokaler. På ett sätt tycker jag det är bra att nya grupperingar som junilistan måste visa engagemang och intresse.

Hambraeus berättar att valsedlarna körts hem till Lilly Granbergs garage i Ludvika, som fungerar som depå i Dalarna.

- Än har vi inte lyckats få tag i folk som delar ut sedlarna i Avesta, Hedemora eller Säter. Vi har också en del problem i Borlänge, Vansbro och Malung. Det går ju också att rösta på en blank valsedel genom att skriva dit junilistan, säger Hambraeus.

Hon är med i junilistans förtroenderåd och ställer upp med praktiskt arbete som att dela ut valsedlar.

- Men jag är inte ute och agiterar. Jag svarar gärna på frågor och hjälper till med det praktiska. Men jag åker inte runt och har torgmöten. Det jobbet känner jag att jag har gjort nog av.

Känns det inte märkligt att efter 28 år i riksdagen för Centern, jobba i en valrörelse för en annan lista?

- Sedan ett par år tillhör jag inget parti. Jag har inte lämnat centern i protest, utan för att lämna all partipolitik. Hade junilistan varit ett annat parti hade det inte blivit av. Men det är en lista med folk som har grundläggande uppfattningar i en rad viktiga frågor som jag tycker är viktiga av demokratiska skäl.

Men känns det inte konstigt att jobba ihop med vänsterpartister, moderater och socialdemokrater?

- Jag har inga svårigheter att jobba med folk som har andra åsikter. I utskotten i riksdagen samarbetar i stort sett alla partier om många frågor. Men i junilistan enas vi kring tre huvudfrågor: Ingen mer makt till EU. Vi ska samarbeta i EU men inte ge upp vår rätt att själva bestämma. Medlemsländerna måste återta makt, bland annat inom jordbruks- och regionalpolitiken. Vi ska ha folkomröstning om förslaget till ny grundlag.

- Personligen tycker jag det är hemskt att vi går mot gemensamt försvar och att medlemsländerna i EU ska stärka sina militära resurser.

Men är detta verkligen frågor för Europaparlamentet?

- Ja. I Europaparlamentet finns en gruppering som jobbar allt de orkar för att EU ska bli en stat som USA. Det är väldigt viktigt att det finns folk i parlamentet som kan hålla koll på vad som är på gång, slå larm och agera för att försöka stoppa den utvecklingen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons