Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sjunker elpriset

Annons

I dag är priset på den rörliga elen 39,7 öre mot 79,6 öre den 20 januari i fjol. Den senaste sänkningen av priset var den 1 mars från 45,5 öre till det gällande dagspriset på 39,7.

- Faktum är att vattenmagasinen i dag inte är mycket mer fyllda än vid samma tidpunkt i fjol. Den stora skillnaden är att prognosen är betydligt mer gynnsam när det gäller vårsmältningen, förklarar Lennart Gustavsson.

- En prognos är dock inte det samma som något givet. Blir det en torr, varm och nederbördsfattig vår kan läget för elpriset snabbt förändras dramatiskt.

Att låsa sitt elpris för de kommande två eller tre åren kostar i dag 31,8 öre för konsumenten. För ett år är priset 32,4 öre. Riktigt lockande med tanke på hur det sett ut under de två senaste åren.

Lennart Gustavsson aktar sig dock väldigt noga med rekommendera det ena eller det andra när han får frågan från kunderna; att låsa eller inte?

- Vi vet av mångårig erfarenhet att elpriset är ett stort lotteri. Får vi en normal snösmältning och regn under våren så kommer priset att sjunka ytterligare.

- Blir det motsatta förhållanden så blir även priset därefter. I vilken omfattning törs jag inte uttala mig.

Med andra ord handlar det om fingertoppskänsla när det gäller att besluta om en låsning av priset eller om man ska avvakta och ha is i magen och betala efter det rörliga priset i ytterligare någon eller några månader.

- Det ser hyfsat ut i dag för elkunderna men om dessa ska låsa eller inte måste var och en avgöra på egen hand, understryker Lennart Gustavsson.

Dagspriset (5 april) såg ut enligt följande:

Rörligt pris: 39,7 öre

1 år: 32,4 öre

2 år. 31,8 öre

3 år: 31,8 öre

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons