Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu satsas miljoner på teknik som redan finns

Annons

Älvdalens kommun genomför, tillsammans med tolv andra kommuner i länet, en upphandling av bredband. Det företag som vunnit upphandlingen är Teracom. Med början i höst är det meningen att Dalarnas invånare ska kunna koppla upp sig betydligt bättre och snabbare än vad fallet är för många i dag.

Fortfarande är inte avtalen mellan Teracom och de 13 kommunerna påskrivna, men nu handlar det bara om detaljer som återstår.

De 13 kommunernas huvudorter kommer att knytas samman och sedan kommer även ytterområden att få tillgång till ordentligt bredband.

- Vad det handlar om är att vi kommer att erbjuda operatörer att nyttja ett bredband till kon-kurensutsatta priser, förklarar Anders Barke på Älvdalens kommun.

- I nuläget känner vi inte till vilka priser det kommer att handla om, men kapaciteten ska bli bra mycket bättre än vad fallet är idag, fortsätter Anders.

För Älvdalens del innebär det att Teracom kommer att erbjuda företag och privatpersoner att få en IT-väg ut i världen med rejäl kapacitet. I Älvdalen beräknas 92 procent av innevånare att få del av de nya förbindelserna. Förbindelser med hastigheter på 10-20 megabits per sekund, Mbit/s, utlovas även långt ut i glesbygds-områden.

29 miljoner kronor utgår i statsbidrag till Teracom för att klara utbyggnaden i Älvdalens kommun. Samtidigt skjuter kommun in 1,4 miljoner kronor under två år.

Den fiberkabel som grävdes ner i marken från Älvdalen till Idre, ägs formellt av statliga Skanova. Den kabeln räknar nu Teracom med att kunna nyttja. För att sedan nå ytterområdena ska företaget komplettera med radiolänk.

Det finns de som menar att Älvdalens kommun borde ha gjort som Vansbro och genomfört en egen upphandling för att få ut mer för de pengar som nu satsas. Det inte minst med tanke på att det sedan länge finns fiberkabel i marken.

Telia misslyckades dock med att räkna hem uppdraget, framförallt beroende på problem med att även nå ut i glesbygdsområdena.

Nu återstår det att se om Teracoms radiolänkar även kan förse Grövelsjön och andra ytterområden med tillräcklig kapacitet och till vilket pris det sker i slut-ändan.

I höst är det meningen att de nya bredbanden ska börja fungera för att vara helt utbyggt nästa höst.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons