Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu saknas bara skällorna"

Annons

Det är andra året som Floda hembygdsförening arrangerar en fäbodskola i Jones Annas gård i Ekfännsberget. Gården ägs och lånas ut av Leifinge Lennström.

Under ledning av Ralf Mååg får eleverna ta del i dagliga sysslor som att sköta djuren, mjölka och göra ost, messmör och smör. Men årets program, som är uppdelat på två barnveckor och en vuxenvecka, omfattar också undervisning i en rad hantverk.

Täljning, smide, kulning, gärdsgårdsstängning, luffarslöjd, tillverkning av mossmattor och musicerande på kohorn är några av årets specialämnen. Undervisningen genomförs under ledning av sakkunniga hantverkare, bland annat Dalarnas länshemslöjdskonsulent Fredrik Eriksson.

Under våren och försommaren har frivilliga från hembygdsföreningen förberett skolveckorna genom att bland annat bygga en ny eldstad för kaffekokning och lägga nytt golv i fähuset.

- Det är en häftig miljö och ett mycket vackert fäbodställe, säger Ralf Mååg och det går inte att missta sig på att han ser fram emot de tre fäbodveckorna.

- Men än saknas ljudet av koskällor. De ger den ljudbild som fulländar en fäbodvistelse, tycker han.

I år kommer fäbodskolan att ha två kor, två kvigor och två-tre getter.

- Eftersom de inte är vana vid att gå på skogen och eftersom det bara handlar om tre veckor låter vi dem gå på bete i en hage intill gården, berättar Ralf.

Intresset för skolan är stort, men fortfarande finns det platser kvar.

Skolveckorna avslutas den 9 juli med ett buffärdståg genom Dala-Floda, där komidsommarfesten inleds.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons