Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu räknas de till de stora

Annons

Att bli invalda i The Royal Geographical Society i London är inte vem som helst förunnat.

Det fina sällskapet grundades redan 1830 och har skickat ut och stött forskningsresande i alla världsdelar.

Sällskapet har över en miljon kartor och ett enormt bibliotek.

Makarna Strandberg invaldes som så kallade "Fellows" på förslag av två betrodda "Fellows"; sir Gordon Naysmith och Chuchulainne O´Riely.

Mikaels, och senare parets, färder, böcker, föredrag, böcker och filmer och nu senast tv-bolaget National Geographics film om dem, som sänts till hundratals miljoner tittare över hela världen, fick det kungliga sällskapet att få upp ögonen för Mikael och Titti.

- Det är ofattbart och svårt att begripa att det verkligen är sant, säger en glad Mikael på telefon på tisdagen.

- Det ger oss tillgång till deras otroliga kontaktnät och underlättar ett internationellt samarbete för att kunna genomföra framtida expeditioner för oss.

Att bli invald i det fina sällskapet innebär också en inbjudan att nästa år hålla ett föredrag för 750 gäster i sällskapets lokaler utanför Hyde Park i London.

Den förste svensk som invaldes var Charles John Andersson år 1855. Andra kända svenskar i samma sällskap har varit Sven Hedin, AE Nordenskiöld och Louis Pallander. Internationella namn i sällskapet har varit David Livingstone, Edmund Hillary, Henry Morton Stanley och Robert F Scott.

Mikael och Titti Strandberg valdes förra året in i Travellers Club, som startades 1911 av Sven Hedin, för att bli den svenska motsvarigheten till Royal Geographical Society.

Detta har Strandbergs gjort:

1986-87: Mikael cyklade 27 500 kilometer från Chile till Alaska. Han gjorde också en tur genom väglöst land i 80-miladjungeln mellan Panama och Colombia.

1989-92: Cyklade han 33 000 kilometer från Norge till Sydafrika, genom Saharaöknen, genom att följa en vanlig kompass.

1994-96: Cyklade han från Nya Zeeland till Kairo genom Asien.

Totalt blev det 90 000 kilometer på cykel under 7,5 år.

1997-98: Tog han med sig sin livskamrat Titti och red 300 mil genom Patagonien.

2 000: Han och hustrun Titti gick 100 mil genom Masailand i östra Afrika.

Dessutom har de producerat sex böcker, två dokumentärer, föreläst över 2 500 gånger och blivit porträtterade som "Explorer heroes" av tv-bolaget National Geographic.

Just nu håller makarna på att bygga ut bosättningen i Särna så att de kan ta emot större grupper från olika företag som vill ha olika upplevelser.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons