Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu räddas småkottarna

Annons

Efter att två igelkottsungar hittats döda började sökandet efter fler djur. I söndags hittades föräldrarna och sex ungar som var friska och vid gott liv. Igelkottar kan få upp till tio ungar därför letar man fortfarande. Om det finns fler ungar klarar de sig bra utan föräldrarna. De är så stora att de äter själva. Det är inte känt om det finns mer än en igelkottsfamilj.

- Det kan finnas någon enstaka vuxen, säger Ulla Andersson som engagerat sig för igelkottarna.

Hur ungarna har dött är oklart. När de hittades var de lemlästade, bland annat var benen avslitna. Men om det skett före eller efter att de dött är okänt. Ulla Andersson menar att det finns rykten om att de plågats av barn.

- Jag är en stor djurvän och kan inte med att djur plågas. Jag kontaktade polisen och hälsovårdsnämnden och fick lov att samla in igelkottarna och ta hand om dem tills vidare, berättar Ulla Andersson.

Igelkottar är fredade och får egentligen varken flyttas eller tas om hand. Men Ulla Andersson har dem boendes på balkongen tills de kan flyttas till ett nytt och säkrare ställe. Helst skulle hon förstås vilja ha dem kvar på Tjärna Ängar.

Ulla har fått hjälp av barn på området med att söka efter igelkottar och också med skötseln av dem. Igelkottarnas nya favoritmat är pannkakor med jordgubbssylt. De kan äta det mesta av det vi äter, även om maskar, larver och skalbaggar är den naturliga kosten.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons