Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu pekar konjunkturen uppåt

Annons

I Sverige är uppgången dessutom tryggare än i t ex USA.

Det konstaterade Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv när han på fredagen stod för den ekonomiska klokskapen på den 27:e Företagardagen som traditionsenligt gick av stapeln inför Vasaloppet i Mora.

Stefan Fölster hänvisade till aktuella siffror från såväl USA, Frankrike Tyskland och Storbritannien som alla pekade åt samma håll: lågkonjunkturen är över för den här gången.

Därmed dock inte sagt att det inte finns risker för att uppgången i konjunkturen kan komma av sig.

- Uppgången i USA i december berodde till stor del på att bilföretagen gick ut med omfattande rabattkampanjer, konstaterade Stefan Fölster.

Han varnade också för att såväl hushåll som företag i USA har mycket stora skulder. Blir uppgången för snabb kan det leda till en lånebubbla som spricker, blir uppgången för långsam kan den komma av sig.

- Då befinner vi oss på betydligt tryggare mark när det gäller de svenska siffrorna som tyder på uppgång. Den svenska ekonomin får dessutom nu åtskilliga adrenalinkickar, konstaterade Stefan Fölster och pekade på möjlig EMU-anlutning, valbudget, sänkt ränta och lågt oljepris.

Men även om konjunkturen är på väg upp, så var dock Stefan Fölster ingalunda nöjd med den svenska ekonomin, närmare bestämd att vi inte längre som på 1970-talet ligger i världstoppen i välståndsligan räknat som BNP per invånare. Numera ligger Sverige stadigt på 17:e plats.

Men Stefan Fölster ser det som fullt möjligt att kliva uppåt. Det har både Danmark och Irland gjort.

- Men då måste den svenska ekonomin växa snabbare än andra ekonomier.

Det går genom samarbete och bättre betingelser för de mindre företagen.

En hel del kan också åstadkommas lokalt. Bättre liv för mindre företag ger fler jobb, vilket ger mer skatter till samhället, vilket öppnar möjligheten för både skattesänkningar och mer pengar till den offentliga sektorn.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons