Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu orkar de gå vidare

Annons

- Det har varit en bra kurs. Det är viktigt bara att komma hemifrån och bli mer aktiv och vi har haft mycket roligt tillsammans, säger några av deltagarna.

De vittnar också om att det inte alltid är så lätt att få hjälp till rehabilitering. Hos Försäkringskassan är det tydligen vanligt att det är svårt att få hjälp i ett tidigt skede. Sedan blir det plötsligt panik och snabba åtgärder. På någon vecka ska rehabiliteringen vara klar.

- Så enkelt är det i regel inte att komma tillbaka, säger kvinnorna.

Flera av kursdeltagarna jobbar inom vården. Jobben är både fysiskt och psykiskt krävande med tungt arbete, oregelbundna tider och stress.

Den nya kursen, som startade i höstas, pågår i drygt tre månader. Tanken är att deltagarna ska finna inspiration och kraft att komma tillbaka och kanske finna en ny väg vidare.

Under kursen ägnar man sig mycket åt stärkande friluftsaktiviteter som promenader, vattengympa, uteaktiviteter, styrketräning och aktiviteter för välmående som kompismassage, solarium, bastu.

Kosten har också stor betydelse för välmåendet och man får både läsa kostlära och laga nyttig mat.

På schemat står vidare olika skapande aktiviteter som slöjd, bild, keramik, foto, musik.

Och i dialogdiskussioner får man tillfälle att lära känna både sig själv och kurskamraterna bättre.

- Jag tror att vi hittat en bra form för den här kursen, även om den kanske borde vara något längre. Jag tror också att Folkhögskolan är en bra plats att vara på. Där har vi personal som är van att möta vuxna människor och vi har andra vuxna elever i skolan. Dessutom kan deltagarna upptäcka andra utbildningsvägar som kan föra dem vidare till något nytt arbete, säger biträdande rektor Jonas Hjalmarsson vid Malungs folkhögskola.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons