Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnas arkivbyggnaden

Annons

Uppföljning sker 4 september med en dramatiserad konsert, "Huset i Parken", med Jari Antell, Maria Keohane och Patrik Karlsson.

Det är ett specialskrivet verk för tillfället och som innehåller musik och sång från 1600-1700-talen med upphovsmän som Dowland och Bellman, folkvisor och pastischer.

Arkivhusets öppnande är en stor kulturhändelse i Smedjebacken och huset har sin intressanta historia.

Arkivbyggnaden i Prostparken byggdes 1917 av Harald Nordlander som då var ägare till bruket i Hagge och majoritetsägare till Smedjebackens valsverk.

Han byggde den cirka 200 kvadratmeter stora stenbyggnaden i anslutning till det som i dag är Prostgården men som 1917 var familjen Nordlanders bostad, Nordlanderska gården.

Byggnaden hade han tänkt att ha som arkiv för dels Hagge bruk och dels för valsverket i Smedjebacken.

Bruket i Hagge hade dock lagts ner 1910, men det fanns mycket som skulle sparas i arkivet eftersom godset var kvar.

Nu blev det aldrig något större arkiv av byggnaden eftersom Harald Nordlander avled 1920.

Fyra år efter att Harald Nordlander avlidit såldes parken, byggnaden och Nordlanderska gården till Norrbärke församling och i dag kallas gården Prostgården och används av kyrkan.

Däremot har arkivbyggnaden förblivit oanvänd under alla år. Det enda är att den använts för olika sorters förvaring, men inte som arkiv i vanlig mening.

På söndag får den gamla arkivbyggnaden och dess omgivningar en ny funktion; en - förhoppningsvis - livligt frekventerad samlingsplats för smedjebacksborna.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons