Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ökar lavinfaran

Annons

- På Idre Fjäll har vi nu en fyra och då handlar det framförallt om ostsidan av fjället, säger sportchef Jocke Johansson på Idre Fjäll.

- Där har blåsten skapat några rejäla snödrivor, men i de preparerade pisterna är det inga problem.

Norra Dalarna har de två senaste dygnen fått närmare tre decimeter snö. Först blötsnö under måndagen följt av kallare och torrare snö på tisdagen.

- Snön är alltid välkommen och den blöta snön vi fick i måndags skapar ett utmärkt underlag i backen, säger Jocke Johansson.

- Den blöta snön har frusit ihop med den gamla snön och det gör att ute på fjället så är inte lavinrisken särskilt stor, menar Arvid Arvidsson.

- Men likafullt ska man alltid vara försiktig och undvika ställen där blåsten byggt upp drivor.

Även på Fjätervålen bedöms risken för laviner som relativt liten.

- Inne i området där det åks en hel del offpist finns det bara ett par ställen där det kan uppstå laviner. Därför brukar vi se till att hålla efter dessa, säger P-G Nilsson på Fjätervålen.

- Håller man sig inne i pisterna så finns här ingen risk för laviner och inte i det direkta närområdet heller, menar P-G.

Men likafullt gäller det för skidturister att använda sunt förnuft och inte utmana ödet i onödan. Tragiska lavinolyckor har tidigare inträffat i området runt bland annat Idre Fjäll.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons