Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu naggas Dalarna i kanten - en gång till

Annons

Först samarbetar intresseföreningens ordförande när tidningen ringer upp.

- Va! Att de aldrig ger sig. Var är Gustav Vasa? De är ju värre än dansken, säger Ulf Danielsson i Lumsheden.

Fast sedan skrattar han och avfärdar det hela som en teknikalitet.

Samma tillbakalutade mentalitet har bygglovschefen i Falun, Lars Nordström. Det är han som snackar om blindtarmar, bagateller och linjer som mår bra av att rätas ut. Tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret i Falun har redan sagt ja.

Det har också byggnadsnämnden i Sandviken gjort, inte helt överraskande, eftersom den kommunen växer.

Bakgrunden är att en fastighets-ägare i gränsbyn Lumsheden med mark på båda sidor gränsen begärt en fastighetsreglering för att samla ihop ägorna.

Likadant var det förra gången länet krympte, juni 1998. Då var det hela 80 hektar av Dalarna som försvann. Protesterna var många och frågan överklagades till regeringen.

Den här gången handlar det bara om tre hektar, alltså 30 000 kvadratmeter.

När Sandvikens stadsarkitekt Robert Brook kommenterar saken i Arbetarbladet talar han om en liten vårta som bara består av skog och mossa.

- Nej, det spelar ingen roll. Vi är nog mer intresserade av att vårda kontakterna över länsgränsen. Vi i gränsbyarna måste stötta varandra, vi delar ju till exempel jakten med Gävleborgarna, säger Ulf Danielsson i Lumsheden.

När Lumsheden förlorade butiken var det ett hårt slag. Nu jobbar intresseföreningen för att lilla Lumsheden ändå ska locka folk, bland annat genom att bibehålla den höga nivån på marknaden i augusti.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons