Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu mäts kvaliteten på badvattnet

Annons

Drygt tjugo allmänna badplatser i Leksands kommun kontrolleras varje sommar. Vid de större baden tas tre prover per sommar, de mindre får nöja sig med ett prov så här i början av badsäsongen.

- Vi på miljökontoret hjälper till och tar vattenprover vid tolv av de mindre byabaden, berättar miljöinspektör Olle Ryberg.

- De övriga tar kommunens fritidsförvaltning hand om och på de privata baden är det upp till ägarna själva att ta och skicka in prover för analys.

Vattenproverna skickas sedan till ett laboratorium i Karlstad där man mäter om det finns några e-kolibakterier och/eller koliforma bakterier.

Avlopp, gödsel eller annan avföring, människor och djur - allt kan påverka vattnet negativt. Blir det dessutom riktigt varmt frodas bakterierna.

- Vi har tre olika graderingar vad det gäller vattenanalyserna; tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt.

Hur är badvattnet i Leksand?

- Det är bra. Vi har nästan aldrig några anmärkningar. Ibland är det för mycket cerkarier som gör att man kan få sommarsjuka.

Hur uppstår sommarsjuka?

- Cerkarier är en liten parasit som finns på sjöfåglar och när man badar i samma vatten som fåglarna kan parasiterna bita sig fast i skinnet.

Är sommarsjuka farligt?

- Nej, men det kan vara lite obehagligt. Det kliar på hela kroppen, men brukar gå över efter ett par dagar.

- Vid de bad som drabbas sätter vi upp informationsskyltar så man kan välja om man vill bada eller inte.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons