Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste vi bli fler i Borlänge

Annons

Kommunens expansion med nya företagsetableringar och en ökad efterfrågan på industrimark borde också få rejäla effekter på befolkningsutvecklingen. Därför förbereds nu en rad nya bostadsområden i vår kommun.

Det handlar om boende i en mängd olika miljöer - Uvbergsviken, Färjegårdarna, Övre Tjärna samt Siljansvägen och Målargatan i centrum. Ett välkommet privat initiativ är det markområde i Storsten som kan öppnas upp för 40-talet villor. Tunabyggens renoveringar på Tjärna Ängar och Bullermyren är också viktiga.

Borlänge måste kunna erbjuda olika boendealternativ. Det handlar om såväl bostadsrätter, villor som hyresrätter. Förtätning av byarna är något som vi måste vara positiva till. Med vår positiva näringslivsutveckling har vi all anledning att under kommande år gå på offensiven med nya boendealternativ.

Det är viktigt av flera skäl: En ökad inflyttning stärker ekonomin. Det ger ökade resurser att fördela till förskola, skola och omsorg.

Ökad inflyttning vitaliserar, genom att nya familjer och personer kommer till Borlänge och kan ge sitt bidrag till utvecklingen.

Fler invånare stärker i sig en positiv utvecklingsspiral där nya företagsetableringar kan ske. Det ena ger det andra.

Ökad befolkning stärker kommunens profil som en framtidskommun.

Den senaste uppgiften när det gäller befolkningsutvecklingen tyder på en befolkningsökning med fyra invånare. År 2004 ökade befolkningen med 69 personer och 2003 minskade vi med 130 personer. 2002 blev resultatet plus 87 personer.

Den preliminära befolkningssiffran för 2005 är 46992. SCB:s slutliga uppgifter kommer i februari.

För att stärka Borlänges attraktionskraft är följande saker viktiga:

Fortsätta med skolinvesteringar som skapar långsiktigt attraktiva skolenheter. Moderna lokaler och modern pedagogik kan förenas.

Bygget av Domnarvets nya skola var viktigt. Det är också viktigt att i vår inleda bygget av Ornäs skola. Därefter måste Kvarnsvedens skola renoveras. För kommunens konkurrenskraft är Hagaskolans ombyggnad och renovering mycket viktig.

En förskola som både kan erbjuda platser och kvalitet. I dag är 1991 barn i åldern 1-5 år placerade på kommunens daghem. Under 2006 tillkommer 60 nya platser.

Evenemang inom idrott och kultur. Borlänge ska vara en kommun med puls, där det händer nya saker som människor kan samlas omkring i positiv mening.

En mycket positiv inställning till nya företagsetableringar. För att klara efterfrågan på industrimark måste vi snart öppna upp ytterligare ett industriområde.

En stark marknadsföring av de möjligheter som Borlänges naturområden erbjuder.

Fortsatt satsning på ett rikt idrotts- och kulturliv som engagerar många människor.

En fortsatt stark miljöprofil.

I arbetet med att stärka den positiva bilden av Borlänge är sådant som det stora skridskoevenemanget för någon vecka sedan ett gott exempel och snart kommer World Cup Sprint på skidor på Rommetravet.

Det finns många andra stora och små exempel som bidrar till en positiv bild. Jag blir glad när jag möter engagerade människor som vill bidra. Det ger gott hopp.

Huvudutmaningen är att arbeta för att fler ska bosätta sig i Borlänge. Vi bor i en kommun som står sig bra i konkurrensen.

PETER HULTQVISTKOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE

Mer läsning

Annons