Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu måste partiet agera i vargfrågan"

Annons

Centerpartiet i Orsa beslutade vid sitt årsmöte att skriva till riksdagsgruppen och partistyrelsen i rovdjursfrågan.

- Vi är medvetna om att centerpartiet agerat i frågan tidigare. Bland annat har det krävt att beslutet om antalet vargar rivs upp. Det räcker inte. Vi vill att partiet lyssnar av stämningarna i landet och agerar nu, säger Orsacenterns ordförande, Mikael Thalin.

Lokalt har Orsacentern engagerat sig i rovdjursfrågan.

- Förutom debatter har vi haft en motion i kommunfullmäktige om att kommunen ska agera. Den motionen bifölls och kommunen har nu, genom Ann Beskow, drivit frågan hos länsstyrelsen.

Nu kräver centern att partiet driver frågan på riksnivå och att det agerar tydligare.

- Vårt krav är att partiet driver kravet om jakt på rovdjur så att biologisk mångfald bevaras, att nödvärnsrätt ska gälla då liv och egendom, till exempel jakthundar, är i fara samt införandet av lokala beslut i rovdjursfrågor.

- Centerpartiet måste på ett mycket tydligare sätt föra landsbygdsbefolkningens talan i fråga om jakt på rovdjur och då framförallt varg.

Centerpartiet konstaterar att det sedan en tid förs en intensiv debatt i Ovansiljan, och i andra delar av landet, om vargens vara eller inte vara.

- En stor del av befolkningen känner oro för dagens situation med en växande vargstam och därtill hörande problem med rivna tamdjur, till exempel får och jakthundar. Invånarna i allmänhet, och jägarna i synnerhet, känner maktlöshet över att beslutsfattare och myndigheter inte lyssnar på dem.

- Nuvarande situation, där stridsåtgärder är vidtagna i form av att inte längre delta i eftersök av trafikskadat vilt, är djupt olyckligt, men samtidigt förståeligt. Eftersöket är frivilligt för jägarna och är något som de tidigare gjort för att hjälpa myndigheterna, och då framförallt polisen.

- När nu landshövdingen i Dalarna inlett en dialog med jägarorganisationerna, anser Orsacentern det viktigt att respresentanter för riksdag och regering sätter sig in i frågan och betonar att lagstiftarna måste lyssna till kraven från gräsrotsnivå för att få slut på striderna och stridsåtgärdena.

Vi kräver att centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse omgående engagerar sig i denna för landsbyden så viktiga fråga. Vi anser att riksdagsgruppen och partistyrelsen ska resa ut i landet och lyssna av stämningarna. Framförallt ska partiet agera och det är nu, säger Mikael Thalin.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons