Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lyser solen igen

Annons

Dessutom har Fredrik Lindström kanske hittat en ny sport att satsa på.

- Jag ska fundera ett tag innan jag bestämmer mig. Axel och axeln är de två frågetecknen just nu: Om jag kan vara borta från min son och om min kropp håller.

Fredrik bor tillsammans med hustrun Ulrika och deras tre veckor gamla son Axel i en gul villa i Paradiset.

- När han var en vecka kom de hit och bytte alla fönster, så därför är det lite rörigt här, säger Fredrik och skrattar.

Fredrik föddes för 34 år sedan med ryggmärgsbrock. Han sitter i rullstol men kan gå kortare sträckor. Den 24 april blev han pappa för första gången.

- Det är jättemysigt men en stor omställning förstås, säger han.

Innan Axel föddes fick Fredrik höra från många håll hur annorlunda det skulle bli och att han skulle få lov att ge upp idrotten och sina fritidsintressen.

- Det är klart att man får lov att ge upp vissa saker som förälder, men inte för att man är handikappad. Många ser bara hindren med att sitta i rullstol.

Fredrik har många vänner som också sitter i rullstol och delar med sig av sina föräldraerfarenheter.

- Det känns bra att ha dem och fråga. De har tipsat om att köpa en sele, så att jag kan ha barnet på magen när jag åker rullstol, eftersom jag har svårt att själv få in barnvagnen i bilen.

Frihetskänslan tillsammans med Axel är viktig, tycker Fredrik och pratar redan om att om ett par år ta med honom ut i naturen på sin fyrhjuliga motorcykel.

- Jag hoppas att han kommer att hålla på med någon idrott eftersom jag är så intresserad av det.

- Men jag kan ju inte vara med på alla idrotter. Om han bestämmer sig för hockey kan det bli problem med att hjälpa honom knyta skridskorna och att komma in i hallen.

Han skrattar och tittar ner i knäet där Axel sitter och suger på fingrarna.

- Men det får vi väl ta då.

Hittills har han stött på få problem som pappa i rullstol.

- Kupolen är väl anpassat till handikappade, så det går bra att handla, men att byta blöjor där blir nog svårt. Hemma har jag ett höj- och sänkbart skötbord.

Efter tre jobbiga år som arbetslös står Fredrik Lindström nu inför två jobberbjudanden.

Det ena är som informatör på HSO, handikappföreningarnas samorganisation. Det andra är på Rekryteringsgruppen Dalarna där han också praktiserar.

- Vi jobbar med rörelsehindrade barn och ungdomar och med vuxna som nyligen blivit rörelsehindrade. Vi vill visa dem att det går att leva ett normalt liv, trots att man är handikappad, berättar Fredrik.

- Det är två lika roliga och intressanta jobb, så det är svårt att välja.

Även när det gäller framtiden som idrottare står Fredrik i valet och kvalet. Sedan han var 16 år har han hållit på med idrott på landslagsnivå: först friidrott, därefter sit-ski (slalom) och de sista åren kälkhockey.

Förra året satte dock en axelskada stopp för kälkhockeyn. Men nu har han provat andra idrotter, varav en helt ny handikappgren på elitnivå, vilken det är törs han inte avslöja än.

- Men det kan innebära att jag och några till åker utomlands för en stor tävling senare i år, avslöjar han.

Trots att den nya grenen skulle innebära att Fredrik är borta en del har hustrun Ulrika ingenting emot att han satsar.

- Han sitter ju inte fast som jag gör just nu, så jag har sagt att han får bestämma själv. Men jag ser ju att han är sugen. Axel och jag klarar oss ändå, säger hon.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons