Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ljusnar det på arbetsmarknaden

Annons

Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Siffrorna för december visar att den öppna arbetslösheten (inom parentes obalansen) förra året var 3,6 procent (5,7) i Ludvika och 3,3 (5,7) i Smedjebacken.

Arbetslösheten har således minskat med 0,6 respektive 0,7 procent i Västerbergslagen.

- Det är jätteroligt. Det visar att vi har duktiga sökanden och att det finns jobb här, säger arbetsförmedlingens chef i Ludvika, Anne Unge.

I både Ludvika och Smedjebacken är siffrorna de lägsta under hela 2000-talet och Smedjebacken har från att ha legat högre än Ludvika, sedan 2003 tagit klivet förbi.

- För oss har det förändrats mycket sedan 90-talet, när det knappt fanns några jobb. Då var vår uppgift främst att sysselsätta folk.

De stora pensionsavgångarna det länge talats om tror hon kan ha en del i den goda trenden.

Det och att företagen, som det går bättre och bättre för generellt, nu vågar anställa.

- Det är viktigt att de tänker sig för så att de inte låter de anställda gå i pension och sedan börjar rekrytera. De måste göra tvärtom, så att de nya hinner lära sig.

Nystartsjobben, som innebär att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgiften under vissa villkor, hoppas hon ska göra att ännu fler vågar anställa.

Ytterligare statistik visar att av dem som skrev in sig hos arbetsförmedlingen i september förra året, fick 37,3 procent arbete inom 90 dagar.

- Det är ganska intressant att se och visar att det är en väldig omsättning.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons